HomeNieuwsVeiligheidDonkere dagen offensief: geef criminelen geen kans voor een feestje

Donkere dagen offensief: geef criminelen geen kans voor een feestje


Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar, veel mensen genieten van deze donkere dagen. Straks gezellig bij familie op visite, naar kerstmarkt of nachtmis, wellicht een korte vakantie.

Er valt wat te vieren. Criminelen vieren het feest net zo vrolijk mee. Zij slaan in de wintermaanden veelvuldig hun slag, want het is vaak een peulenschil om te zien of mensen afwezig zijn. Niets is zo erg als na een feest thuis te moeten komen en te ontdekken dat je ongevraagd bezoek hebt gehad.
Om mensen tijdens deze dagen bewust te maken van de risico’s en criminelen geen kans te geven zet de gemeente, in samenwerking met de politie, het Donkere Dagen Offensief in.  Er worden extra maatregelen ingezet tegen overvallen, straatroven, woning- en auto-inbraken.

Extra maatregelen
De extra maatregelen bestaan onder meer uit verscherpt toezicht en intensievere surveillance op bepaalde tijdstippen (hottimes) en risicoplaatsen waar criminelen vaker toeslaan (hotspots). Er wordt ook ingezet op betere voorlichting een burgers en ondernemers via pers- en nieuwsberichten op website(s) en (lokale) media.

Wat kunt u zelf doen om de kans op inbraak te verkleinen? 
• Draai de deur op slot als je weggaat
Trek je de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een credit card of hard stuk plastic open gemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.
• Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt
Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Maar bij lange afwezigheid afspraken met je buren, bijvoorbeeld over de post en kranten.
• ’Licht’ zet inbrekers in het zicht
Als ’s avonds je huis in het donker is gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat je niet thuis bent en dat hij ongezien zijn gang kan gaan. Je kunt daar gemakkelijk iets aan doen met goed licht én zicht in en om het huis.

Uit (landelijke) politiegegevens blijkt dat woninginbraken sinds oktober vorig jaar is gepleegd in donkere maanden tussen oktober en maart. Daarom krijgt de aanpak van woninginbraken van de politie de komende maanden de hoogste prioriteit. Maar je kunt zelf ook iets doen! Bijvoorbeeld door gebruik te maken van tijdschakelaars op de binnen- en buitenverlichting.
Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Immers, als het ’s avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Met een eenvoudige tijdschakelaar op de binnen- en buitenverlichting kun je dit voorkomen.

Maar alleen verlichting is niet genoeg. Inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar je eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal? De komende tijd houdt de politie steekproefsgewijs preventieacties. In de donkere avonduren worden bij onverlichte woningen een brief in de bus gedaan met daarin preventiefolders met tips.

• Sluit alle deuren als je weggaat
Als een insluiper via een open raam naar binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen meer te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als je weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als je maar heel even de deur uit bent.
• Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan of hij boort een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen.
• Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg
Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen.
• Bel 112  
Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Of wanneer je getuige bent van een misdrijf, bijvoorbeeld geweld, moord een inbraak of diefstal. Dus zie je een verdachte situatie, bel dan altijd 112. Daar pak je ook woninginbrekers mee!

Veiligheid artikelen