Zaanstreek-Waterland start 18 januari 2021 in De Beuk in Purmerend met inenten zorgmedewerkers met het BioNTech/Pfizer-vaccin.
Op grond van de vaccinatiestrategie van het Kabinet zijn de eerste groepen die in aanmerking komen voor een vaccinatie medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.
Het eerste vaccin wordt landelijk op 8 januari 2020 gezet. Op 11 januari 2021 volgt vaccinatie op de eerste drie locaties in Nederland. Zaanstreek-Waterland start op 18 januari 2021 met vaccineren.
Eén centrale locatie
In elk van de 25 GGD-regio’s wordt één centrale locatie aangewezen voor het vaccineren van de zorgmedewerkers. In de regio Zaanstreek-Waterland wordt Sportcomplex De Beuk in Purmerend de centrale vaccinatielocatie voor het coronavaccin voor zorgmedewerkers. De reden dat in deze fase van de vaccinaties met 25 centrale priklocaties gewerkt gaat worden, is dat het vaccin van BioNTech/Pfizer dat nu beschikbaar is, in grote hoeveelheden per verpakking wordt aangeboden. En het moet diepgevroren worden bewaard. Dat maakt het lastig om dit vaccin in kleine hoeveelheden te verspreiden naar bijvoorbeeld verpleeghuizen.
Werkgevers, aanvankelijk verantwoordelijk voor de vaccinatie van hun personeel, hebben normaal gesproken de mogelijkheid om personeel binnen de eigen instelling te vaccineren. Maar ze hebben niet de ervaring om dit grootschalig in bijvoorbeeld sporthallen te doen. Daarom hebben de werkgevers (Actiz en Zorg Thuis) en het ministerie van VWS aan de GGD gevraagd de vaccinaties voor deze zorgmedewerkers uit te voeren. De GGD heeft veel ervaring met grootschalig vaccineren. Het sportcomplex is in afstemming met de betrokken gemeente en in overleg met de zorginstellingen gekozen om meerdere redenen. De locatie is erg geschikt door de centrale ligging in de regio en De Beuk is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer en heeft ruime parkeergelegenheid.
Verantwoordelijkheden
De betrokken partijen hebben de verantwoordelijkheden voor deze fase van de vaccinaties verdeeld. Het RIVM is verantwoordelijk voor het aanleveren van de vaccins. VWS en het RIVM zijn verantwoordelijk voor de communicatie. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het uitnodigen van werknemers en het stimuleren van de vaccinatiebereidheid onder de werknemers. De GGD is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering van de vaccinatiecampagne zoals de locatie, het personeel, het vaccineren zelf en de registratie.
Uitnodiging zorgmedewerkers
Vanaf 4 januari 2021 krijgen de medewerkers via hun werkgever een uitnodiging. De zorgmedewerker kan dan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.
Zorgmedewerkers kunnen zelf kiezen bij welke van de 25 centrale GGD-locaties zij een vaccinatie krijgen. De inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit 2 prikken. Tussen de 2 inentingen zit 3 weken.
Als een groep voor de vaccinatie aan de beurt is, krijgt deze bericht. In de uitvoering van landelijke vaccinatiestrategie werkt de GGD nauw samen met het ministerie van VWS, het RIVM en in het verband van GGDGHOR Nederland. Daarnaast heeft de GGD een regionaal afstemmingsoverleg vaccineren ingesteld waarin vertegenwoordigers van de verschillende zorgpartijen, zoals de ziekenhuizen, huisartsen, VVT en gehandicaptenzorg deelnemen.