HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningCees Loggen en MRA: Minister moet ons nú laten bouwen

Cees Loggen en MRA: Minister moet ons nú laten bouwen

Bouwen1HA
foto Stadspartij
Gedeputeerde Cees Loggen en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) luiden de noodklok over de woningnood. Ze roepen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op om het probleem nog deze kabinetsperiode aan te pakken.
Samen met wethouders Laurens Ivens (gemeente Amsterdam) en Lex Scholten (gemeente Diemen en voorzitter woonoverleg MRA) schreef gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Wonen Loggen een opiniestuk voor Binnenlands Bestuur. 
“De afgelopen 3 jaar hebben we een recordaantal van 50.000 woningen gebouwd en getransformeerd”, aldus het drietal. “Helaas slechts een druppel op een gloeiende plaat. Ondertussen roept het Rijk om een hoge woningbouwproductie, maar confronteert ons met tal van vertragende maatregelen. Maar liefst 175.000 woningen in de MRA komen in gevaar door nieuwe Haagse rekenregels voor het geluid van de luchtvaart. Voor heel Noord-Holland gaat het om 350.000 woningen tot 2030.”
Geen afstemming
“Het baart ons zorgen dat er in Den Haag kennelijk geen afstemming is tussen de betrokken ministeries over de consequenties van nieuwe regelgeving voor de bouwproductie”, aldus de brandbrief. “Daarbij opgeteld het onduidelijke kabinetsbeleid ten aanzien van stikstof waardoor bouwprojecten zijn stilgevallen en mensen nog langer op een woning moeten wachten.”
Begin juli concludeerden drie ministeries en branchevereniging voor woningcorporaties Aedes dat woningbouwcorporaties tientallen miljarden te kort komen om te kunnen bouwen, verduurzamen en de huren betaalbaar houden. “Ontzettend zuur voor al die woningzoekenden die nu al geen betaalbaar huis kunnen vinden en nog langer moeten wachten”, schrijven Loggen, Ivens en Scholten in het artikel.
In de wachtkamer
“Helaas laat de minister het nemen van maatregelen over aan een volgend kabinet en benoemt ze slechts ‘oplossingsrichtingen’. Hierdoor worden we minstens 2 jaar in de wachtkamer gezet. Onverantwoord uitstelgedrag gezien de enorme woningnood en de noodzaak om financieel deugdelijk beleid te voeren. Dit structurele probleem vraagt nú om een structurele oplossing.”

Ruimtelijke Ordening artikelen