HomeNieuwsEconomieBezoekersstromen metropoolregio Amsterdam

Bezoekersstromen metropoolregio Amsterdam

Markentoerist
Op tropisch warme weekenddagen trekt Zandvoort bijna 100.000 bezoekers. 16.000 daarvan zijn in Amsterdam overnachtende toeristen, die een dagje Zandvoort doen.
Ook Rotterdam, Utrecht, Haarlem en Zaandam trekken Amsterdamse toeristen. De Keukenhof is vooral in het voorjaar populair. En in de zomer gaan buitenlandse bezoekers aan Amsterdam ook graag een dagje naar Volendam. Behalve Italianen, die gaan vaker naar Marken.
De provincie Noord-Holland heeft, samen met de gemeenten Amsterdam en Zandvoort, onderzoek laten doen naar de bezoekersstromen in en tussen Amsterdam, Zandvoort en de rest van de metropoolregio. Op basis hiervan wordt bijvoorbeeld bepaald waar hotels moeten worden gebouwd, wegen verbreed of attracties toegestaan.
Gedeputeerde Toerisme & Recreatie van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: “Meten is weten. En beleid maken begint met zeker weten waar je het over hebt.”
Wethouder Gerard Kuipers van Zandvoort: “Jaarlijks verwelkomen wij meer dan  5 miljoen bezoekers. Dit innovatieve onderzoek geeft ons een prachtig inzicht in de bezoekersstroom uit Amsterdam naar ‘Amsterdam Beach’ en geeft handvatten om in te spelen op de wensen van de (internationale) bezoekers.”
Bezoekersstromen Amsterdam en Zandvoort
80% van alle bezoekers aan Zandvoort komt uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De meeste buitenlandse bezoekers aan Amsterdam en Zandvoort komen uit Duitsland, Engeland en Amerika. Ongeveer de helft van alle buitenlandse bezoekers aan Zandvoort is Duits. Bezoekers uit het Verre Oosten overnachten bijna net zo vaak in Amsterdam-Zuid als in Amsterdam-Centrum. Noord-Europeanen overnachten vaker dan andere buitenlandse bezoekers in Westpoort.  Dit zijn enkele resultaten uit het rapport ‘Bezoekersstromen Amsterdam en Zandvoort’.
Big data
Het onderzoek is uitgevoerd door Decisio in samenwerking met Mezuro door gebruik te maken van zogenaamde big data. Met z’n allen creëren we steeds meer en steeds sneller gegevens (data). Dit toenemende volume aan gegevens van verschillende databronnen en nieuwe verwerkingsmethoden om deze anonieme data te verzamelen en te analyseren, maken nieuwe manieren van onderzoek mogelijk. Voor dit onderzoek hebben Decisio en Mezuro anonieme mobiele telefoonsignalen vertaald naar verplaatsingen van groepen personen. De aangeleverde gegevens zijn niet te herleiden tot individuele personen.
Uit vergelijking met cijfers van bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt het mobiele-data-onderzoek een betrouwbare methode. Bovendien zijn mobiele data altijd beschikbaar, waardoor onderzoek sneller en op ieder moment kan worden uitgevoerd. Het volledige rapport “Bezoekersstromen Amsterdam en Zandvoort” staat hieronder als download.
Rapport “Bezoekersstromen Amsterdam en Zandvoort” (pdf, 3,26 mb)
Infographics van de bezoekersstromen (pdf, 33,8 mb)

Economie artikelen