HomeNieuwsWelzijnBezoek raadsleden aan diverse locaties van Leviaan(voorheen RIBW)

Bezoek raadsleden aan diverse locaties van Leviaan(voorheen RIBW)

thumbnail image1

Bezoek raadsleden aan diverse locaties van Leviaan(voorheen RIBW)

Op een zonnige vrijdagmiddag in september werden wij (5 raads/commissieleden) met een busje van Leviaan bij het stadhuis voor een bezoek aan verschillende locatie. De eerste stop was in De Lisdoddestraat in De Gors waar een aantal mensen met elkaar beschermd woont.

Mooi detail was dat een lid van de clientenraad en dus ook client ons deze middag vergezelde en honderduit vertelde over van alles. Natuurlijk vertelden ook de begeleiders ons veel maar juist met de gesprekken met de bewoners gaven mij een goed beeld van hun leven.

We hebben het gehad over het wonen in een groep. Mensen met verschillende psychiatrische achtergronden wonen met elkaar samen. Steeds vaker ziet men cliënten met dubbele diagnosen, dubbele problematiek dus. Hierdoor staat het samenwonen in huis regelmatig onder druk. Gelukkig heeft iedere client een eigen slaapkamer waarop hij/zij zich kan terugtrekken.Bewoners hebben altijd een achtergrond in de psychiatrie. Er is een goed contact met de wijk.

Waar de woningen in de Lisdoddestraat klein en wat gedateerd waren zijn deze, bij onze 2e stop in de Helsinkihaven, groot en modern. De begeleiding ziet hierin de huizen van de toekomst voor de cliënten. Hier bezochten wij met goedkeuring van de bewoner een appartement en de bewoner vertelde ons over zijn leven. De openheid van de gesprekken met cliënten was mooi! Niet alle cliënten wonen in de begeleidende woningen, sommigen zijn al verder maar krijgen nog wel psychische thuishulp.

Een mooi voorbeeld van zorg op maat dus. Wij zijn ook nog naar de Super geweest in Heel Europa. Hier was onze 33e en laatste stop. Hier werken cliënten van LEVIAAN en kunnen hierna eventueel doorstromen naar een reguliere baan. 40% van de mensen die hier komt werken stroomt uit naar een reguliere baan. Ze leren hier weer wat er bij komt kijken om werk te hebben en buurtbewoners hebben in de buurt een kleine supermarktketen erbij. Een win-win situatie dus. Ik vond het een interessante middag.

De zijn van 1 van de cliënten die bij mij is blijven hangen is: REGELS ZIJN ER OM ONS TE LEIDEN. IETS WAT WIJ ZELF (NOG) niet kunnen.

Irma Waarhuijs

thumbnail image2 thumbnail image3 thumbnail image4

 

 

Welzijn artikelen