HomeNieuwsMilieu38.000 kilo hondenpoep per jaar...

38.000 kilo hondenpoep per jaar…

poepzuiger
Hondenpoep op straat is bij veel mensen nog altijd ergernis nummer 1. Wie de uitwerpselen wel eens met een takje tussen de groeven van schoenzool heeft staan uitpeuteren, kan erover meepraten. In Purmerend doen honden – groot en klein – ook hun behoefte. Veel van die drollen verdwijnen, floemp, in de slurf van de hondenpoepzuiger. Op jaarbasis zo’n slordige 38.000 onsmakelijke kilo’s.

Hoe zit dat nou allemaal precies? Wie ruimt die boel nou op? We gingen op onderzoek uit en schoven aan bij Dirk Boet en Hans de Gooijer, afdelingsleiders bij BaanStede Groen. Drie van hun medewerkers werken dagelijks aan het zoveel mogelijk poepvrij houden van de veldjes langs aangegeven uitlaatroutes. Ook wethouder Mario Hegger en Willem van Kranenburg, beleidsmedewerker bij de gemeente geven tekst en uitleg. Kortom, een artikel met een luchtje!

Wie ruimt de poep op?
Dirk: “De gemeente heeft dit werk ondergebracht bij BaanStede Groen. Onze medewerkers gaan wekelijks de uitlaatroutes langs om hondenpoep te verwijderen. Ze hebben allemaal een arbeidsbeperking en een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het is overzichtelijk werk en dat is voor deze mannen belangrijk. Ze hebben een baan en verdienen geld. Dat geeft ze een goed gevoel. Ze zijn ontzettend gemotiveerd en vinden het mooi dat ze een belangrijke rol spelen bij het schoonhouden van de omgeving. Ik heb daar groot respect voor.”

Wat voor materieel hebben jullie?
Dirk: “We hebben één hondenpoepzuiger. Deze wordt door één van de mannen bestuurd. De andere twee rijden regelmatig in een elektrisch voertuig met rolcontainers achterop. Zij harken de drollen handmatig in een speciale bak die ze in de rolcontainers kunnen legen.”

Hoe ziet hun dag eruit?
Dirk: “Ze beginnen rond 7.30 uur en kijken op het rooster welke wijk er aan de beurt is. Die route wordt dan gevolgd en rond 15.00 uur wordt de lading afgevoerd naar een recyclingbedrijf, waarna alle spullen worden schoongemaakt”.

Hoe vaak is een wijk aan de beurt?
Willem: “Eén keer per maand wordt elke hondenuitlaatroute schoon gemaakt. Op enkele plekken twee keer per maand. Verder zijn er op diverse plekken extra schoonmaakrondes voor speciale dagen als 5 mei of Koningsdag.”

Wat gebeurt er met de inkomsten van hondenbelasting?
Mario: “In tegenstelling tot wat veel mensen denken worden die inkomsten volledig ingezet om overlast van honden te voorkomen. Denk aan handhaving op loslopende honden op plekken waar het niet mag, maar bijvoorbeeld ook het hele hondenbeleid, de schoonmaak en het creëren van bijvoorbeeld een hondenontmoetingsplek.”

Pardon… Hondenontmoetingsplek?
Mario: “Ja, klinkt gezellig hè? Zo bespraken hondenbezitters én niet-hondenbezitters in Purmer Zuid met elkaar de uitlaatroutes. Waren die wel logisch en moest dat niet anders? Dat was een mooi proces en zo ontstond ook een locatie voor een hondenontmoetingsplek. In Wheermolen ontstaan nu ook initiatieven van bewoners om met elkaar in gesprek te gaan over het voorkomen van overlast. Ik vind dat mooi.

Toch zijn er nogal eens klachten over hondenstront.
Mario: “Als er klachten zijn, dan kunnen bewoners altijd het Klantcontactcentrum van de gemeente bellen via (0299) 425 452. Het rooster bij BaanStede Groen is leidend, maar bij ernstige overlast zijn ze heus bereid om een keer extra langs te komen.”

Wanneer is er de meeste overlast?
Willem: “Vooral in de winter als de stront is aangevroren. En als het gesneeuwd heeft zie je de drollen simpelweg niet. Als het vervolgens gaat dooien, komt alles plots tevoorschijn. Dan pakken veel bewoners direct de telefoon. Op een aantal plekken kan de poepzuiger door een te drassige bodem niet komen. Dan wordt de hondenpoep veelal handmatig verwijderd. In het maaiseizoen zijn er juist weer veel minder klachten. Door zon en regen zijn uitwerpselen sneller weg en ook de maaimachines die eroverheen rollen, lossen veel op.”

Wat zijn de regels eigenlijk? Hebben baasjes geen opruimplicht?
Mario: “Buiten de aangegeven uitlaatroutes hebben hondeneigenaren de plicht om hondenpoep op te ruimen. Binnen de uitlaatroutes geldt die opruimplicht niet en daar maken wij ook schoon.”

Zijn die regels wel duidelijk gecommuniceerd?
Willem: “Elk jaar krijgen hondenbezitters bij hun aanslag hondenbelasting informatie over de regels en de uitlaatroutes. We hebben een aanlijn- en opruimplicht in heel Purmerend, met uitzondering van aangegeven uitlaatroutes en losloopgebieden. Sowieso zijn speelplaatsen verboden voor honden.”

Waarom wordt poep buiten de aangegeven uitlaatgebieden niet opgeruimd?
Mario: “Omdat daar opruimplicht geldt. Dat moeten mensen zelf opruimen. Dat gebeurt natuurlijk niet altijd, dus mensen riskeren daarmee een fikse boete. Handhaven is helaas wel erg lastig, want je moet hond en eigenaar op heterdaad betrappen. Pakt iemand wel of geen zakje? Lopen ze zonder opruimen door, dan kun je ze aanspreken.”

Dat lijkt vrij kwetsbaar.
“Die handhaving is inderdaad moeilijk. Maar er zijn ook heel veel hondeneigenaren die keurig netjes een zakje bij zich hebben en de uitwerpselen opruimen. Bij de mensen die dat niet doen is het vermoedelijk een stukje desinteresse of gemakzucht. Maar ja, we wonen allemaal in Purmerend, dus laten we een beetje rekening met elkaar houden. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.”

Er zijn bewoners die vinden dat de uitlaatroutes niet goed schoon worden gehouden.
Mario: “Ik lees het ook veel op Facebook en zo. Dat de hondenpoepzuiger er nooit is of dat hij te snel rijdt en niks opruimt. Heus niet alles gaat goed, maar een beeld ontstaat heel makkelijk en is niet altijd terecht.”

Wat bedoel je daarmee?
Mario: “Nou ja, je zal die 38.000 kilo die jaarlijks wordt opgeruimd maar langs de uitlaatroutes laten liggen. Dan merk je pas hoeveel de mannen van BaanStede Groen weghalen. Vijf dagen per week, in weer en wind. Ik vind het nogal wat. Dat geldt ook voor de groenmedewerkers. ‘Staan ze weer te leunen op hun schoffel’, hoor ik dan. Ja, dank je de koekoek. Iemand op kantoor leest toch ook wel eens de krant? Schoffelwerk is fysiek zwaar en als je even leunt wil dat niet zeggen dat je niet hard werkt. Voor dit soort arbeid mag best wat meer respect zijn.”

Is dat respect er niet?
Hans: “Niet altijd. Je wilt niet weten wat er soms gezegd wordt. Als onze medewerkers een hondenbaasje op gedrag aanspreken dan wordt er gerust gezegd ‘bekijk het maar, daar ben jij toch voor?!’ Voor iemand met een arbeidsbeperking, die hartstikke zijn best doet, is dat vrij pijnlijk. Gelukkig krijgen ze ook veel complimenten hoor, het zijn inmiddels toch ook een beetje bekende gezichten in de wijk.” (FR)

Milieu artikelen