HomeNieuwsVeiligheidWhat the H@ck?! maakt jongeren weerbaar tegen online fraude

What the H@ck?! maakt jongeren weerbaar tegen online fraude


Op woensdag 29 maart was het event ‘What the H@ck?!’, waarbij jongeren meegenomen worden in het thema van veiligheid in de wereld van online gaming, online bankieren en social media. Steeds meer kinderen en jongeren komen in aanraking met online fraude. De bijeenkomst was georganiseerd door gemeente Purmerend en de Rabobank, tijdens de Week van het Geld.

Het middagprogramma was voor ruim 300 eerstejaarsleerlingen van het voortgezet onderwijs van de scholen SG Nelson Mandela, SG Bladergroen, SG Gerrit Rietveld en SG Gaudi.
Een paar onderdelen van het programma:

  • E-sports en gamen

  • Een interactieve lezing over phishing, hacken, marktplaatsfraude, ID-fraude en WhatsAppfraude door Maria Genova, schrijver van het boek What the H@ck.

  • Eric Zwart, directeur Rabobank, heeft vragen beantwoord over wat zij in de praktijk tegenkomen.

Week van het Geld

Het evenement is een van de activiteiten die de gemeente organiseert tijdens de Week van het Geld: van 27 tot en met 31 maart 2023. De week is bedoeld om jongeren te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Niet alleen tijdens de Week van het Geld heeft de gemeente aandacht voor financiële zelfredzaamheid. Het hele jaar door organiseert de gemeente acties op het middelbaar en voortgezet onderwijs en worden gastlessen verzorgd over het leren omgaan met geld.

Gemeente zet in op preventie

Het team Schulddienstverlening van de gemeente zet in op de aanpak van schulden en geldzorgen. Zo heeft de gemeente een aanpak voor financiële educatie. Basisschoolleerlingen krijgen interactief theater aangeboden en scholen kunnen gebruikmaken van een leskist met boeken rondom dit thema. Op het voortgezet onderwijs en mbo worden er gastlessen gegeven en interactief theater om jongeren voor te bereiden op hun financiële verantwoordelijkheid als ze 18 jaar worden.

Geldfit.nl

De komende jaren is de gemeente verbonden aan de Nationale Schuldhulproute: inwoners kunnen een online test doen die direct doorverwijst naar hulp. Wethouder Mario Hegger: ‘Wij willen voorkomen dat mensen schulden krijgen. Want geldzorgen komen niet alleen. Het veroorzaakt stress, gezondheidsklachten en het heeft effect op iedereen in het gezin zoals slechte schoolresultaten van de kinderen of problemen op het werk. Geldzorgen kunnen snel groter worden als je niets doet. En het kan iedereen overkomen. Soms is het niet eens je eigen schuld. Daarom is de geldfittest een mooie manier om zelf te kijken of je geldzaken op orde zijn. Meer geld overhouden geeft rust in je hoofd. Dat wil toch iedereen?’

Online training ‘Omgaan met geld’

Sinds 2018 werkt de gemeente samen met Ismail Canga van de Sterk met Geld Academie. Zijn online training ‘Omgaan met geld’ maakt cursisten financieel sterker. In zes online lessen krijg je overzicht en inzicht in de geldzaken thuis, hoe je rust en balans in je budget brengt en hoe je direct geld kunt besparen. Ismail: ‘Ik geloof in een financieel gezond leven voor iedereen. Dit doe ik door mensen bewust te maken over geldzaken waar zij dagelijks mee te maken krijgen. Met deze training leg je de basis voor een gezonde financiële huishouding.’ De volgende training begint op 10 april.

Online training Omgaan met geld

Veiligheid artikelen