HomeNieuwsEconomieWethouder: “Twijfels over komst discotheek”

Wethouder: “Twijfels over komst discotheek”

DiscoZW

Er zijn twijfels of de bouw van de discotheek aan de Verzetslaan in Purmerend nog wel doorgaat. Dat liet wethouder B. Daan (economische zaken) op 10 maart jl. aan de raadscommissie Samenleving weten. Eerder stelde de fractie van de Stadspartij hier vragen over aan de wethouder.

De juridische procedure rond de discotheek duurt al een aantal jaar. In maart 2010 stelde de Raad van State de bezwaarmakers van de discotheek nog in het ongelijk, waarmee de weg vrij was voor een volgende bouwvergunningsprocedure. Ruim een jaar later is nog steeds geen vergunningaanvraag gedaan door de projectontwikkelaar van de discotheek, JSD Bouw, terwijl deze eerder al in december 2010 is toegezegd. De wethouder heeft op 9 maart 2011 een gesprek gehad met de projectontwikkelaar. Daarbij is afgesproken dat JSD Bouw uiterlijk eind maart 2011 schriftelijk laat weten of zij wel of niet een discotheek zal gaan bouwen in Purmerend.

Economische haalbaarheid

Niet zozeer de bezwaren van omwonenden maar juist de huidige economische toestand lijkt het struikelblok voor de discotheek geworden. Een aantal discotheken in Nederland is de afgelopen tijd al failliet verklaard. De projectontwikkelaar beraadt zich momenteel op de economische haalbaarheid van de bouw van een multifunctioneel gebouw met een discotheek. De grond waar het gebouw moet komen is nog steeds in eigendom bij de gemeente. Pas als de bouwvergunning definitief is verleend, zal de grond verkocht worden aan de projectontwikkelaar. De gemeente Purmerend wil nog niet aangeven wat er met de grond gebeurt als de bouw van de discotheek niet doorgaat. Eind maart zal bekend zijn wat de vervolgstappen zijn.

Behoefte wordt groter

Mario-2010-posterDe Stadspartij pleit al jaren voor een discotheek in Purmerend. Met het toenemende aantal jongeren in Purmerend wordt de behoefte naar goede uitgaansmogelijkheden alleen maar groter. De Stadspartij is benieuwd of de projectontwikkelaar wel of niet door gaat met zijn plannen. De raadscommissie Samenleving wil, als de discotheek niet doorgaat, kijken naar een mogelijk discofunctie in poppodium P3. “Helaas gaat de gemeente Purmerend hier niet meer over,” geeft Mario Hegger van de Stadspartij (foto) aan. “Onlangs heeft de gemeenteraad besloten om 250.000 euro te bezuinigen op P3. Met die bezuiniging kan P3 niet meer de programmering bieden die de gemeente graag wil zien. De gemeente heeft met de bezuiniging opdracht gegeven om commerciëler te gaan werken. Daardoor is de invloed op P3 sterk afgenomen. De Stadspartij gaat er wel vanuit dat het management van P3 dermate professioneel is dat zij het publiek wel kunnen bieden waar vraag naar is, zodat verschillende leeftijdgroepen en muziekstromingen kunnen worden bediend.”

De Purmerendse poptempel, die door de bezuinging een commerciele functie in plaats van een gemeentelijke cultuurfunctie heeft gekregen, bewijfelt ook of er behoefte is aan het omgooien van de programmering van P3 naar een discotheekprogrammering. P3 wil graag het onderscheid maken door een zo verschillend mogelijk publiek te blijven bedienen.

Versterking door samenwerking

De daadwerkelijke bouw van de discotheek is overigens niet een taak van de gemeente zelf, maar wordt gedaan door een particuliere ondernemer. De gemeente zorgt ervoor dat grond beschikbaar wordt gesteld en dat de juridische procedure goed doorlopen wordt. Wel vindt de Stadspartij dat de huidge horeca-ondernemers van de Koemarkt samen met P3 moeten gaan kijken of zij door samenwerking elkaar kunnen versterken. “Dat er behoefte is aan muziekevenementen is duidelijk,” vindt Mario Hegger. “Als het bouwen van een discotheek niet doorgaat, is het enige alternatief voor een grote ruimte voor muziek in Purmerend toch P3. Voor kleinschalige gezelligheid ga je dan naar de Koemarkt.”

Reageer op dit artikel

ZIE OOK:

Economie artikelen