HomeNieuwsVerkeer en VervoerUitglijers gemeente bij gladheidsbestrijding

Uitglijers gemeente bij gladheidsbestrijding

sneeuw-purmerend-2.jpg
Voor de zoveelste keer is de gemeente Purmerend in gebreke gebleven met de gladheidsbestrijding. Dit keer ging het mis bij bushaltes en parkeerterreinen bij winkelcentra. Daar werd in tegenstelling tot de afspraken niet gestrooid met alle risico’s voor het publiek vandien.

Toen een mevrouw bij een bushalte viel en een arm brak werd het een oplettende burger te gortig.Hij ging met zijn eigen zout de glibbermassa te lijf. Al gauw was zijn zout op en hij stelde pogingen in het werk om een nieuw voorraadje te bemachtigen. Wat hem toen overkwam is schandalig.

Het wijkkantoor was dicht, bij Arriva zei men dat de haltes in beheer van de gemeente zijn, op het stadhuis adviseerde men hem naar de gemeentewerf te gaan en daar werd hij afgebekt. Toen hij de situatie had uitgelegd en om een half emmertje zout vroeg, werd hem bits te verstaan gegeven, dat iedereen dat wel kon zeggen, dat hij niets kreeg en dat hij er zich vooral niet mee moest bemoeien. Aangeslagen door zoveel onbegrip ging de burger enkele uren later onverrichterzake naar huis, een illusie armer. Zal hij een volgende keer weer zo alert zijn?

Dinsdagochtend waren enkele bushaltes op de Grotenhuysweg opeens wel sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Op de Overlanderstraat was het echter nog een bittere en witte ellende.Bij de noodhalte Gildeplein waar metalen platen liggen was het een glijbaan en de tegenoverliggende halte was een prima oefenbaan voor langlaufers.

Op het parkeerterrein aan het Meerland is het al dagen een glij- en glibberfestijn. Ouderen en mensen die minder goed ter been zijn vallen als kegels om, maar ook een gezond mens moet extra op zijn tellen passen. Het parkeerterrein achter het Gildeplein vormt eveneens een ijzig risico en klanten moeten maar zien hoe ze met volle boodschappentassen hun auto’s in kunnen schuifelen.

Het lijkt wel of Purmerend nu al artikel-12 gemeente is. Het verplicht sneeuw- en ijsvrij maken van openbare plaatsen als parkeerterreinen, bushaltes en opritten bij bejaardentehuizen wordt aan de gemeentelijkse sneeuwlaars gelapt. Is het niet wethouder K. (o nee, geen naam) die hiervoor verantwoordelijk mag worden gesteld? Hij krijgt het nog druk met schadeclaims.

Overigens vegen ook de meeste particulieren hun straatjes niet schoon. Ook zij zijn dan strafbaar volgens de politieverordening. Wie op de stoep van een woning op zijn snufferd valt in een hoop sneeuw of ijs kan in principe een claim indienen. Hij behoort dan echter wel ook zijn eigen straatje sneeuwvrij te maken.

Maar wat als hij geen zout meer heeft? Tja, bij de gemeente is niets te halen en we mogen er ons toch niet mee bemoeien?

Verkeer en Vervoer artikelen