HomeNieuwsEconomieStadspartij: "Startersleningen blijken armoedeval voor minima"

Stadspartij: “Startersleningen blijken armoedeval voor minima”

Cijfers geven Stadspartij gelijk! piggelmee1.jpg 

Stadspartij P93 zal in de raadsvergadering van 24 januari a.s. niet akkoord gaan met het verstrekken van speciale leningen voor starters door de gemeente. Het college van B&W stelt de raad voor een krediet over 2008 en 2009 van 1,5 miljoen te verstrekken, zodat starters makkelijker een hypotheek kunnen krijgen voor een veel te dure woning. Dat lijkt sympathiek, maar het tegendeel is het geval. De Stadspartij vindt dat de hardwerkende minima door de starterslening in een armoedeval wordt gelokt. Dit in tegenstelling tot de meeste partijen in de Purmerendse gemeenteraad, die de problemen rond de startersleningen niet willen inzien.

Sinds 2005 geeft Purmerend speciale leningen voor starters op de woningmarkt die een huis willen kopen, dat veel te duur is en de verkoper aanmoedigt niet in prijs te dalen. Met de starterslening, die bovenop de reguliere hypotheek komt, worden de vaste lasten voor de starter flink hoger. Zij hebben vanaf het begin af aan dan ook grote moeite om de hypotheek af te lossen. Drie jaar na het verkrijgen van de hypotheek moet namelijk ook de starterslening afgelost worden, en stijgen de vaste lasten nog meer.
Dit kan leiden tot grote financiële problemen voor de starters.

armoedeval 

De cijfers die beschikbaar zijn bevestigen de kritiek van de Stadspartij. Het volgende beeld is te zien. Gemiddeld wordt er een krediet van ruim 34.000 euro per starter verstrekt. Na drie jaar wordt het inkomen van de starter getoets om te bepalen of de starter in staat is om af te lossen. Van de 23 starters in 2006 konden slechts negen starters beginnen met aflossen (1e armoedeval je inkomen stijgt, maar je koopkracht niet).
De andere starters (14!) hebben opnieuw een driejarige rente- en aflossingsvrije periode gekregen (2e armoedeval, je hebt een schuld die je financieel niet kunt dragen).
Van alle verstrekte kredieten tussen 2003 en 2006 zijn er slechts vier volledig afgelost. Dat zou de voorstanders van het verstrekken van de startersleningen toch te denken moeten geven.

Economie artikelen