HomeNieuwsEconomieRobuuste economische groei zet onverminderd door: Nederland in Europese kopgroep

Robuuste economische groei zet onverminderd door: Nederland in Europese kopgroep

ecgroei
De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6%. Daarmee zit Nederland flink boven het Europese gemiddelde van 0,3%.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015, nam de omvang van de economie toe met 2,3%. Het producentenvertrouwen is nu op het hoogste niveau in vijf jaar en draagt bij aan de sterke groei in investeringen: ten opzichte van het tweede kwartaal in 2015 stegen de investeringen met 7,6%. Ook de export en de consumptie dragen met een groei van respectievelijk 4.0% en 1,2% bij aan de groei. Deze groei zorgt eveneens voor verder herstel van de arbeidsmarkt. Het afgelopen kwartaal kwamen er 38.000 banen bij en de werkloosheid daalde met 16.000 personen. Dit blijkt uit de vandaag door het CBS gepubliceerde cijfers over het tweede kwartaal van 2016.

Minister Kamp van Economische Zaken: “Door hard te werken, innovatief te ondernemen en slim te investeren, is Nederland in staat gebleken al negen kwartalen op rij robuuste economische groei te realiseren. Nederland behoort qua groei tot de economische kopgroep van Europa, met een twee keer zo hoge kwartaalgroei als het gemiddelde in het Eurogebied. Ook naar de toekomst toe is er reden voor optimisme, ondanks de economische onzekerheden in de wereld, met name de Brexit. Zo is het goed te constateren dat Nederlandse producenten vertrouwen hebben in de toekomst en flink blijven investeren. Om de stevige groei te ondersteunen, zal het kabinet ook komend jaar werken aan financieringsmogelijkheden voor ondernemers, extra financiering voor innovatie en ruimte voor ondernemerschap.”

Kamp wijst ook op het voortdurende herstel op de arbeidsmarkt: “Steeds meer mensen vinden hun weg naar de arbeidsmarkt. In lijn met de economische groei, is er nu negen kwartalen sprake van banengroei. Steeds meer mensen vinden een baan, gaan aan de slag en dragen zo bij aan ons verdienvermogen van nu en in de toekomst.”

Economie artikelen