HomeNieuwsWelzijnPurmerends Museum: Bloemen, Kennis en Kunst

Purmerends Museum: Bloemen, Kennis en Kunst

Purmplatbloe
Van 24 juli t/m 13 december 2015 staat in het Purmerends Museum de bloem centraal als inspiratiebron afgebeeld op het Purmerends Plateel.

Omstreeks 1900 kozen veel kunstenaars voor het afbeelden van bloemen. Hiermee symboliseerden zij gevoelens en denkbeelden, maar ook in een groter verband de geest van de tijd. Aan de ene kant leefde het gevoel van maatschappelijk en cultureel verval, aan de andere kant geloofde men in vooruitgang. Dit kon op een nieuwe wijze worden vormgegeven in een beeldtaal waarin de afzonderlijke bloem centraal stond.

Tussen 1895-1904 maakten onder meer de Purmerendse plateelbakkerijen Wed. N.S.A Brantjes & Co, NV Haga, Jb Vet en L. Huisenga sieraardewerk waarop voor een groot deel bloemen als decoratie werden gebruikt.
 
PurmMusBloe2Er werden zowel inheemse als niet inheemse bloemen afgebeeld. De laatste waren rond 1900 met name in trek door de koloniale expansie van verschillende landen. Hierdoor kwamen decors van bloemen uit niet Europese landen in de belangstelling te staan.
Hoe de plateelschilders exact te werk zijn gegaan bij de keuze van hun ontwerp blijft gissen. Wel is zeker dat op de tekenopleiding grote nadruk werd gelegd op nauwgezette navolging van de natuur. Dit hield in dat er studies naar de natuur werden gemaakt, maar ook dat voor een deel de kennis en inspiratie uit andere bronnen kwam.
Ongetwijfeld waren op de tekenkamer vele tekeningen, aquarellen en platenboeken met afbeeldingen voorhanden als basis voor een ontwerp op een vaas.
 
De boeken ‘Etude de la Plante’ van Maurice Verneuil (1900) en ‘La Plante et ses Applications Ornementales’ van Eugene Grasset (1896) zijn opgenomen in de expositie. In de boeken zijn prachtige tekeningen te zien die als inspiratiebron werden gebruikt in de kunst. Ook de wetenschap droeg haar steentje bij. De onderwijsplaat voor wetenschappelijke doeleinden beleefde zijn bloeiperiode in de jaren 1870-1920. Er werden honderden series platen in enorme oplagen geproduceerd, voor allerlei vakgebieden. Grootste producent was Duitsland. Deze onderwijsplaten werden in heel Europa verkocht.
Zowel de tekeningen van Verneuil en Grasset als de onderwijsplaten kunnen gebruikt zijn als inspiratiebron bij het ontwerpen van decoraties op aardewerk uit Purmerend (1895-1907). In de tentoonstelling zijn hiervan verschillende mooie voorbeelden opgenomen.

Welzijn artikelen