HomeNieuwsVerkeer en VervoerProvincie onderzoekt beter OV tussen Amsterdam, Zaanstad en Purmerend

Provincie onderzoekt beter OV tussen Amsterdam, Zaanstad en Purmerend

NZlijnHA2
Metro
foto Stadspartij

De provincie Noord-Holland onderzoekt samen met de Vervoerregio Amsterdam of de huidige busverbindingen tussen Amsterdam, Zaanstad en Purmerend de komende 20 jaar voldoende capaciteit hebben.

Kan het huidige OV-netwerk de groei de komende jaren aan of zijn er aanvullende maatregelen nodig?

Het onderzoek (probleemanalyse) wordt eind dit jaar afgerond. Aan de hand van de uitkomsten wordt daarna bekeken welke oplossingsrichtingen verder onderzocht worden. Alle opties staan daarbij open: bus, trambus, tram, lightrail of metro. De provincie wil dat daarbij ook de mogelijkheid voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn richting het noorden (Zaanstad en Purmerend) wordt onderzocht.

Bereikbaarheid en leefbaarheid

Op de verbindingen tussen Amsterdam-Noord en Zaanstad en tussen Amsterdam-Noord en Purmerend rijdt momenteel ‘hoogwaardig openbaar vervoer’ (HOV), oftewel een zeer snelle busverbinding. De komende 20 jaar neemt het aantal inwoners en bedrijven in Amsterdam-Noord, Zaanstad en Purmerend sterk toe. Snelle en betrouwbare verbindingen in de regio zijn erg belangrijk om aan de almaar groeiende vraag naar openbaar vervoer te kunnen voldoen.

Een goede OV-verbinding van Zaanstad en Purmerend met Amsterdam kan bijdragen aan een betere bereikbaarheid voor het gebied ten noorden van Amsterdam. Ook kunnen oude en nieuwe woongebieden zo duurzaam met elkaar worden verbonden.

De provincie en vervoerregio werken in dit onderzoek nauw samen met de gemeenten Amsterdam, Zaanstad en Purmerend.

(Met een aparte brief informeert ook wethouder Tijmstra de gemeenteraad over dit onderzoek. Red.)

Verkeer en Vervoer artikelen