HomeNieuwsVeiligheidLoze beloften, integriteit en halve waarheden

Loze beloften, integriteit en halve waarheden

roald column.jpgLoze beloften

De jongeren dreigen met een "opstand". Ze willen eindelijk een discotheek. Bij de vorige verkiezingen beloofde de toenmalige lijsttrekker van het CDA dat er spoedig een discotheek in Purmerend zou komen. Beloften gedaan in verkiezingstijd en zeker van een CDA politicus, dienen altijd met een grote korrel zout te worden genomen. Ook deze belofte, zoals is gebleken, Evan Persijn, onze fractieassistent, prikte al heel snel door de CDA belofte heen.

Stadspartij P93 is een groot voorstander van de komst van een discotheek. Er is al zo weinig uitgaansgelegenheid voor de jongeren in Purmerend, dus wat vermaak kan geen kwaad. De vraag is of de gekozen locatie bij Caddy’s wel een juiste is. Nee, menen de buurtbewoners die vrezen dat de jeugd op weg terug naar huis vernielingen zullen aanrichten. Hoe terecht is deze vrees? Hoe is de overlast nu voor de bewoners dichtbij andere uitgaansgelegenheden (Koemarkt en P3)? Als je de krantenberichten mag geloven dan is er vaak sprake van vernielingen en mishandelingen. En de vraag rijst of de politie wel genoeg menskracht heeft om de openbare orde en veiligheid te handhaven? Als je burgemeester Verbeek mag geloven is de overlast mede door een goede politie-inzet onder controle. Maar de Stadspartij kent Leen Verbeek als een "Feel Good" burgemeester. Hij leeft in en beleeft Purmerend blijkbaar anders dan de meeste Purmerenders. Misschien komt het omdat hij zo vaak vertoeft buiten Purmerend dat hij Purmerend alleen maar vanuit de officiële rapporten kent.

Terug naar de discussie over de discotheek. Is een discotheek in Purmerend wel rendabel te exploiteren? Hebben de jongeren, die nu klagen over het ontbreken van een discotheek, wel genoeg geld om de dure drankjes en entreegelden te betalen? En wat zijn de gevolgen voor de kroegen in de binnenstad van Purmerend? Ik ben benieuwd. Volgens mij is de Kop van West de beste locatie voor een discotheek. Ik vrees dat voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen (maart 2010) de nu beoogde discotheek haar deuren nog niet heeft geopend. Kunnen we als Stadspartij P93 ook een loze verkiezingsbelofte doen? Nee, dan gaan we te veel lijken op het CDA.

Integriteit


Een andere vraag is, hoe het juridisch toch afgelopen is met het vermoedelijk ongeoorloofde schoolverzuim van de kinderen van fractievoorzitter van de PvdA, de door mij gewaardeerde heer Jos Lutz. Jos wordt zeer tegen mijn zin, door onze fractievoorzitter Ernst Ankersmit, soms uitgemaakt voor moraalridder. Ik ben het daar niet mee eens. Er zijn wel twee verschillende Jos Lutz-en. De politicus en de gewone burger (columnist, vader, onderwijzer, woonschipbewoner). Als politicus hanteert Jos de hoogste standaarden van integriteit. Daar schopt Ankersmit dan met zijn betiteling van ‘moraalridderschap’ tegenaan. Ankersmit is nu eenmaal een scepticus.

En nu komt het erop aan dit morele gedrag ook aan ‘den lijve’ te openbaren. Daarom reken ik erop dat Jos zelf aan de raad van Purmerend via een korte mededeling verslag zal doen van de juridische afloop van het vermoedelijk schenden van de leerplichtwet. Partijgenoot en wethouder Berent Daan ging hem daarin voor, door zijn veroordeling voor te hard rijden zelf bekend te maken. Daarmee voorbeeldstellend breken met het historische sociaaldemocratisch gebruik om de doofpot te hanteren?

Halve waarheden


Het streekvervoer (concessie waterland) van Arriva staat aan de rand van een chaos, lees ik in een Amsterdams krant. De chauffeurs waarschuwen via hun vakbond voor het uit de hand lopen van een geregelde dienstverlening. Voor mij geen verrassing. Ik heb toentertijd als regioraadslid (van de toenmalige ROA) schriftelijke vragen gesteld en aangedrongen op een boete voor Arriva. Het vervoersbedrijf werd indertijd ook verplicht een boete van 250.000,– te betalen. Dat de dienstverlening te wensen overlaat is op zich nu ook weer niet zo verrassend. Bij de aanbesteding bleek dat Arriva voor minder geld veel meer diensten kon verlenen dan de vorige vervoerder(Connexxion). Het is dus te mooi om waar te zijn. Arriva functioneert voortdurend op het randje van het bedrijfseconomische haalbare. Het is hetzelfde als de vermogensbeheerders die je een hoog rendement beloven voor weinig risico. Het contract met Arriva duurt zeker tot 2011 en kan niet tussentijds worden opgezegd.

Snapt u nu waarom de sneltram niet naar Purmerend kan worden doorgetrokken? Een sneltram die beter is voor het milieu en een vervoermiddel dat twee keer zoveel reizigers kan vervoeren dan de bus. Bovendien verlaagt de sneltram de reistijd naar Purmerend met de helft. Ik zal u een "geheim" verklappen. Als de Noord-zuidlijn gereed is in ca. 2013, komen de bussen uit Purmerend niet verder dan het Buikslotermeerplein. De reiziger uit Purmerend en Waterland zullen daar moeten overstappen op de Noord-Zuidlijn. De reistijd wordt langer en het wordt vechten om een plaatsje in de spits. Juist onze "Feel Good" burgemeester, de heer Leen Verbeek is binnen het regiobestuur (Stadsregio) belast met het openbaar vervoer. We rekenen erop dat hij de de Purmerenders voor de in het "geheim" beraamde vervoersplannen zal behoeden. Daarom zijn we blij dat we hem als burgemeester niet plotseling kwijt zijn geraakt aan Eindhoven. Laat Verbeek zijn karwei afmaken!

Veiligheid artikelen