HomeNieuwsAlgemeen BestuurIn 2009 weer stemmen met potlood

In 2009 weer stemmen met potlood

stemcomputers.jpgIn juni 2009 gaat Nederland weer naar de stembus. Dit keer voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Tot 2007 kon er gestemd worden met de stemcomputer, maar in de toekomst zal het rode potlood weer tevoorschijn komen. De gemeente Purmerend wil daarom extra mensen inzetten op de stembureaus om de stemmen te gaan tellen.

In de zomer van 2006 stelde de Stadspartij al vragen naar de betrouwbaarheid van de stemcomputer. In maart 2007 mocht Nederland voor het laatst stemmen met de stemcomputer, toen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Omdat uit onderzoek in oktober 2007 gebleken was dat de stemcomputers niet betrouwbaar waren, heeft staatssecretaris A. Bijleveld (Binnenlandse Zaken) besloten het gebruik van de stemcomputers te verbieden. In mei 2008 besloot de ministerraad dat bij de eerstvolgende verkiezingen in 2009 weer gestemd zal worden met het rode potlood. "Het tellen van met de hand uitgebrachte stemmen duurt wel langer, maar is dan ook veel betrouwbaarder", aldus de Stadspartij.

Omdat de stemmen in 2009 met de hand geteld moeten worden in plaats van per computer, gaat de gemeente de komende maanden op zoek naar burgers die op de dag van de verkiezingen op de stembureaus op de stembureaus willen gaan zitten. Daarnaast worden er extra stemmentellers gezocht die na 21:00 de uitgebrachte stemmen willen tellen. Voor zowel de stembureauleden als de stemmentellers zijn er riante vergoedingen beschikbaar gesteld. Wie geïnteresseerd is om voor één dag stembureaulid of stemmenteller te zijn, kan zich per e-mail aanmelden bij het Bureau Verkiezingen van de gemeente Purmerend via: Bureauverkiezingen@Purmerend.nl

ZIE OOK:

 

 

Algemeen Bestuur artikelen