HomeNieuwsAlgemeen BestuurGemeentelijke belastingen - wat verandert er precies?

Gemeentelijke belastingen – wat verandert er precies?


Eind februari ligt de aanslag gemeentelijke heffingen weer op de mat, of in uw berichtenbox van MijnOverheid.nl. Hoewel het waarschijnlijk een bekende brief is, kan het natuurlijk zijn dat u vragen heeft. Bijvoorbeeld over de hoogte van uw WOZ-waarde, onze aanpak van belastingen na de fusie, of de nieuwe manier waarop de WOZ-waarde vastgesteld is.

Wethouder financiën Harry Rotgans legt daarom uit wat er dit jaar veranderd is aan de gemeentelijke belastingen.

Belastingen na fusie met Beemster

Eén groot moment dat invloed heeft op de gemeentelijke belastingen van 2022 is de fusie tussen gemeenten Purmerend en Beemster. Sinds 1 januari 2022 vormen zij samen de nieuwe gemeente Purmerend. Halverwege 2021 zijn er door de wethouders van Purmerend en de voormalige gemeente Beemster afspraken gemaakt om de belastingtarieven naast elkaar te leggen en zoveel mogelijk naar elkaar toe te brengen. Dit wordt ook wel harmoniseren genoemd. Harry Rotgans vertelt: “We hebben gekeken naar de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Zo was men het met elkaar eens dat de OZB tarieven door de fusie niet mochten stijgen. Inwoners van de dorpen in Beemster zullen daardoor zien dat het bedrag op hun belastingaanslag lager is dan vorig jaar.”

Harry Rotgans vervolgt: “In Beemster was de hondenbelasting een belangrijk punt. Er was jaren geen hondenbelasting in deze gemeente, wel in Purmerend. Nu is in de hele gemeente hondenbelasting ingevoerd, met uitzondering van de honden in het buitengebied. De ‘erfhonden’ dus eigenlijk. De opbrengst van deze hondenbelasting wordt direct geïnvesteerd in hondenvoorzieningen in de vier dorpskernen van de Beemster en in Purmerend. Daarnaast wordt vanaf dit jaar in de hele gemeente de afvalstoffenheffing opgesplitst. Voor met name eenpersoonshuishoudens in Purmerend is dit een voordeel; zij gaan minder betalen dan een meerpersoonshuishouden omdat ze vaak minder afval hebben. In Beemster was dit al geval.”

Nieuw: WOZ-waarde op basis van gebruiksoppervlakte

De manier waarop de WOZ-waarde wordt berekend, is dit jaar ook veranderd. Sinds 2022 is het namelijk wettelijk verplicht om gebruiksoppervlakte (m²) als basis te gebruiken. Eerder gebruikte de gemeente de inhoud (m³) van een pand. Harry Rotgans vertelt: “Deze nieuwe manier maakt het vergelijken met andere woningen makkelijker. Bovendien sluit het beter aan bij de woningmarkt, makelaars gebruiken al langere tijd gebruiksoppervlakte (m²) als basis. Deze verandering kan invloed hebben op uw WOZ-waarde als u bijvoorbeeld bergruimte heeft die lager is dan 1,5 meter. Ruimtes in uw woning worden namelijk pas meegerekend als gebruiksoppervlakte (m²) als de stahoogte 1,5 meter of hoger is. Uiteraard nemen we uw taxatie graag door als u hier vragen over heeft.”

Vragen over uw aanslag? Bel ons eerst!

Heeft u een vraag, opmerking of zorg over de OZB of de overige belastingen op de aanslag? Twijfelt u over de vastgestelde WOZ-waarde? Neem contact met ons op! We nemen uw aanslag graag met u door. Komt u er telefonisch niet uit met ons, dan hoeft u niet in zee te gaan met particuliere bedrijven die bezwaren voor u indienen. Harry Rotgans: “Er is geen verschil in de manier waarop wij met een bezwaar aan de slag gaan. Of u het nu zelf indient of via een bureau of bedrijf, wij gaan er hetzelfde mee om. Met een bezwaar via een bureau of bedrijf is het eindresultaat voor u dus niet anders, maar zijn de kosten voor de gemeente heel veel hoger. En uiteindelijk moeten wij die extra kosten weer verrekenen.”

We zijn van maandag 28 februari t/m vrijdag 11 maart elke dag tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar om u te woord te staan. Belt u over uw WOZ-waarde, dan noteert een medewerker uw vraag en legt deze voor aan de taxateur. Binnen drie weken neemt de taxateur telefonisch contact met u. Dat geldt dus ook als u bezwaar wilt maken.

Waardering Onroerende Zaken (WOZ)

Algemeen Bestuur artikelen