Nederland – De politie hield vorig jaar veel meer verdachten van woninginbraken aan. Het aantal overvallen daalde met dertien procent. Helaas waren in totaal tweehonderd 55-plussers in hun eigen woning het slachtoffer van een overval. Maatregelen tegen overvallen, zoals strikte begeleiding van en streng toezicht op notoire veelplegers, leveren aantoonbare resultaten op. Ook op straat was het gemiddeld genomen veiliger: er kwam minder straatroof voor, al waren zakkenrollers in 2012 juist weer wat actiever.
Wat gebeurde er in 2012 feitelijk op deze terreinen, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld zedenzaken, diefstal, bedreiging, mishandeling en vernieling? Het Dossier Misdaadcijfers 2012 biedt daarop concreet antwoord in de vorm van cijfers en statistieken. Selecteer in he dossier Purmerend en bezie onze stad. Vooral de toename van vernieling valt daarbij op.
Verder verschaft het dossier een nadere toelichting op de misdaadfenomenen overvallen, woninginbraken, zedenzaken, straatroof en zakkenrollerij, met onder meer tips hoe burgers zichzelf tegen dergelijke inbreuken op hun veiligheid kunnen beschermen.
Algemeen beeld
In Tiel wordt naar verhouding het meest ingebroken in woningen, namelijk 87,2 keer per 10.000 inwoners. Ook in de gemeenten Alphen-Chaam (Noord-Brabant) en Laren (Noord-Holland) dringen dieven relatief vaak binnen in huizen. Zakkenrollerij is in Amsterdam en Maastricht een groot probleem. Mishandelingen komen het meest voor op Terschelling. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van 2012
Straatrovers en zakkenrollers pakten vooral smartphones af. De mobiele telefoons zijn veel waard en kunnen redelijk makkelijk ongezien worden meegenomen. Nederlanders zijn vorig jaar minder vaak het slachtoffer geworden van straatroven. Het aantal berovingen op straat daalde met 4 procent, van 7254 in 2011 naar 6941 vorig jaar. Zakkenrollers sloegen juist vaker toe. Vorig jaar verloren mensen 35.298 keer hun eigendommen op die manier, 11,6 procent meer dan in 2011.
Woninginbraken nemen snel toe
Het aantal woninginbraken stijgt snel. In 2010 werd er 82.204 keer ingebroken in huizen, in 2011 88.761 keer en vorig jaar al 91.153 keer. Dat betekent een stijging van bijna 11 procent in 2 jaar tijd. Een verklaring daarvoor geeft de politie niet. Een op de 11 inbraken wordt opgelost.
Ouderen doelwit
Het aantal woningovervallen daalde met 12,8 procent. Banken, supermarkten en tankstations zijn tegenwoordig zo goed beveiligd, dat ook zij steeds minder worden overvallen. In plaats daarvan richten de criminelen zich op kleinere winkels en op kwetsbare mensen, zoals ouderen. Senioren worden echter zelden op zondag overvallen, blijkt uit de cijfers. De daders gaan er namelijk van uit dat de ouderen op die dag familiebezoek hebben. Overvallers blijken vaak vlakbij hun slachtoffers te wonen, op hooguit 5 kilometer afstand. In het gebied kennen ze hun vluchtroute goed.
Korpschef tevreden
In zijn reactie op de misdaadcijfers over 2012 concludeert korpschef Gerard Bouman dat de politie vorig jaar een uitmuntende prestatie heeft geleverd. Zeker gezien de omstandigheden zoals de intensieve en veel capaciteit eisende voorbereidingen op de nationale politie: ‘Dat getuigt van karakter en vakkundigheid. Kortom, grote klasse.‘
Bronnen: perrsbericht Politie, Binnenlands bestuur