HomeNieuwsWelzijnDe opening van de Olympische spelen bekijkend

De opening van de Olympische spelen bekijkend

 

De opening van de Olympische spelen van 2012 bekijkend, mijmerde ik over het volgende:

Deze show wordt door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken. Kosten: 35 miljoen. Een heleboel sporters zien af van deelname aan de opening, omdat zij zich moeten focussen op hun prestatie. De opening duurde uren, en menigeen had moeite zijn ogen open te houden. De beveiliging van de gehele spelen kost meer dan 700 miljoen!

Maar troost u. Als men in Nederland zo door gaat met het huidige beleid rondom het bewegingsonderwijs, zal het er wellicht ooit van komen dat Nederland geen sporters van niveau kan sturen. Wellicht wat overtrokken, maar ik zal u in het kort schetsen hoe het momenteel met het gymnastiekonderwijs in deze regio gesteld is.

Een aantal jaren geleden is het gymnastiekonderwijs uitgeroepen als speerpunt. Immers, de kinderen in dit land werden te dik. En ook beoefenden zij te weinig sport. Dus werden in rap tempo op basisscholen gediplomeerde gymdocenten aangesteld. En ook werd het aantal verplichte gymuren vastgesteld. Iedere basisschoolleerling moest minstens 2 keer per week gym aangeboden kregen. Dit kwam het onderwijs zeer ten goede. Voorheen gaven de groepsleerkrachten zelf gym. Waardoor zelfs ooit de sport korfbal werd “uitgevonden”. Natuurlijk zijn leerkrachten bekwaam, maar niet iedere leerkracht is in staat op professionele wijze een gymles te geven.

Nu er ook in het onderwijs bezuinigd moet worden en de scholen uit moeten komen met hun budget, wordt er vaak gesneden in juist het gymnastiekonderwijs. Het zijn vaak harde keuzes: Of een leerkracht minder, dus grotere klassen, of geen vakleerkracht meer. Op sommige scholen verdwijnt de vakleerkracht volledig. Op weer andere scholen worden de uren verminderd. En krijgen de leerlingen 1x per week van de vakleerkracht, en 1x van de eigen leerkracht gymles. Neem daarbij in ogenschouw dat bijvoorbeeld de kleuterklassen letterlijk volstromen. Een klas met 32 kleuters is allang geen uitzondering meer.

Doordat de gezinnen ook last hebben van de crisis. Zijn er kinderen die niet meer naar hun sportclub kunnen. Er zijn verenigingen die het gesprek met de ouders aangaan. En hen aanbieden om in ruil voor te betalen contributie, een taak op de vereniging te vervullen (kantinedienst, schoonmaken, o.i.d). Maar hiervan maakt lang niet iedere ouder gebruik.

Ook het laatste nieuws over de nieuw te bouwen sporthal stemt de Stadspartij niet tevreden. Dit alles zal niet bijdragen tot meer topsporters, maar nog veel belangrijker: tot kinderen die plezier beleven aan sport. En dat verontrust de Stadspartij. Immers, sport is ontspanning, vermindert stress en draagt bij aan een gezonde, sociale levenstijl.

En hetzelfde lijkt zich te gaan voortzetten met het muziekonderwijs. Momenteel doet de Stadspartij hier onderzoek naar. En hierover zult u later kunnen lezen op onze website 

Wat kan ik daar nu aan doen, vraagt u zich misschien af. Wellicht kunt u informeren bij de basisschool van uw kind(eren) hoe het daar gesteld is met het gymnastiekonderwijs. Zo laat u merken dat het uw interesse heeft. En wellicht moet u nog een keuze maken voor een school. En kan dit uw keuze beïnvloeden.

Wat een avond kijken naar de tv al niet voor gevolgen heeft.

Irma Waarhuijs

Commissielid Stadspartij

irma1

Welzijn artikelen