HomeNieuwsWelzijnDe Beemster Paerel

De Beemster Paerel

paerel
Een bijzonder smaakvol, ambachtelijk volkorenbrood van  echte bakkers Harry de Groot. Ontstaan door een bijzonder initiatief waarbij Vrijwilligerswerk heeft geleid tot aansprekend en regionaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, behoud van cultureel erfgoed en maatschappelijke betrokkenheid door de inzet van medeburgers/sporters met een beperking. Op 1 november 2014 werd dit broodje – De Beemster Paerel-  onthuld door de burgemeesters van Beemster en Purmerend.

Wat hebben de Beemster akkerbouwer Jan van Kempen, de Beemster korenmolen “De Nachtegaal”, de Echte Bakkers (sinds 1847) Harry de Groot, Rijser Transport en het Special Forces Team van V.V. De Wherevogels met elkaar te maken?

Het ontwikkelen en op de markt brengen van de Beemster Paerel is een initiatief van Harry , Marcel en Paula de Groot, uit de  5e generatie van de Purmerendse  bakkers familie Harry de Groot. Zij staan garant voor nu al  meer dan  167 jaar bakkerstrots en ambachtelijk  vakmanschap.  Aan de ruime en bijzondere sortering brood koek en gebak zie je de passie en liefde voor het bakkers vak.

Hun idee was om met in de Beemster geteelde tarwe, gemalen op Noord-Hollandse wind door de gerestaureerde  korenmolen De Nachtegaal een smaakvol Beemster volkorenbrood te produceren. De Stichting tot behoud (en exploitatie) van De Nachtegaal had na de restauratie niet de intentie om ook weer te gaan malen, maar is toch op de vraag van Harry de Groot met de vrijwillige molenaars gaan praten.

De reactie van de molenaars was bijzonder positief! Zij vonden het geweldig om niet alleen voor de show de molen te laten draaien maar om op de originele ambachtelijke manier graan te malen voor de bakker.
Aan het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde gevraagd advies leverde als resultaat dat ambachtelijk malen op De Nachtegaal nog haalbaar is.

Om het regionaal karakter te benadrukken werd voor de tarwe contact gezocht met de bekende Beemster akkerbouwer Jan van Kempen. Op ruim 170 hectare teelt hij diverse gewassen zoals suikerbieten, aardappelen, uien en dus ook tarwe. Jan is een akkerbouwer met veel liefde voor zijn gewassen en de Beemster natuur,  onder andere te zien aan zijn akkers die, omzoomd door ruime stroken veldbloemen, bijdragen aan het biologisch evenwicht. Jan is de derde generatie in dit akkerbouwbedrijf.

Ondanks de schaalvergroting in de hedendaagse landbouw heeft Jan oog voor een locaal product met een eigen smaak en identiteit. Dit heeft hij onder andere bewezen door zijn nauwe betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Beemster Frietje met producent Aviko.

Om te komen tot een constante aanvoer van tarwe naar de molen en vervoer en opslag van meel naar de bakkerij van Harry de Groot is contact gelegd met Ron Rijser van het gelijknamige bedrijf Rijser Transport  in Purmerend. Ron is de derde generatie in het transportbedrijf dat zijn opa ooit startte vanuit de Peperstraat in Purmerend met een A-Ford. 

bakfietssfDat Ron naast de dagelijkse werkzaamheden in zijn bedrijf oog heeft voor de sociaal zwakkere in onze maatschappij bewijst hij door zijn jarenlange en gedreven bemoeienissen met voetbalteam Special Forces, dat onder deze naam sinds dit jaar voetbalt bij V.V. De Wherevogels in Purmerend.

Het G-voetbalteam dat is ontstaan door samenwerking van zijn bedrijf met Marjo Verheij van de Prinsenstichting, is gericht op  een sterke persoonlijke  groei bij de deelnemers van het team, die merendeels wonen bij de Prinsenstichting. Hieruit groeide het idee voor het inmiddels gerealiseerde   “bakfietstransport” wat gaat zorgen voor het aanleveren van graan en meel. Inmiddels hebben verschillende leden van het Special Forces Team hun rijvaardigheid op de (elektrische!) bakfietsen al aangetoond middels een afgenomen test bij het opleidingscentrum van de Prinsenstichting en door chauffeurs van Rijser Transport. Op 1 november werd ook de eerste gesponsorde- bakfiets  officieel in gebruik genomen door het bezorgen van de eerste balen meel bij de bakkerij Harry de Groot op de Padjedijk in Purmerend.

1 november 2014 was dus een bijzondere dag voor de Beemster en Purmerendse gemeenschap, waarbij M.V.O. (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), behoud van cultureel erfgoed, creatieve ondernemingsgeest , vrijwilligerswerk en ambachtelijke productie van streekproducten samenkomen. Vanaf 10 uur startte deze feestelijke dag met  het aanbieden  van de eerste Beemster Paerels aan  burgemeester Harry Brinkman van Beemster en Don Bijl van Purmerend.  

Meer informatie vindt u op:

Akkerbouwer Jan van Kempen: http://www.akkerwijzer.nl/nieuws/2443/teler-op-de-bres-voor-beemster-frieten

Korenmolen De Nachtegaal: http://www.nachtegaalbeemster.nl/

Rijser Transport: www.rijserransport.nl

Special Forces Team: http://www.wherevogels.nl/teaminfo/special-forces

Welzijn artikelen