HomeNieuwsWelzijnEigendomsoverdracht Bätzorgel aan de stichting Garrelsorgel

Eigendomsoverdracht Bätzorgel aan de stichting Garrelsorgel

 batzorgel
Op woensdag 5 februari dragen burgemeester Don Bijl en wethouder van Kunst en Cultuur Roald Helm, het eigendom van het Bätzorgel in de Nicolaaskerk over aan de stichting Garrelsorgel. Informeel verzorgt de stichting het Bätzorgel al jaren liefdevol, maar door de eigendomsoverdracht krijgt zij de volledige verantwoordelijkheid voor het onderhoud van dit bijzondere orgel.
 
Stichting Garrelsorgel
De stichting Garrelsorgel heeft al het eigendom van het monumentale Garrelsorgel dat ook in de Nicolaaskerk staat. De stichting onderhoudt dat orgel zeer goed. Zij signaleert tijdig mogelijke gebreken en onderneemt de nodige acties. De gemeente heeft geen expertise op dit gebied en draagt het Bätzorgel met een gerust hart over.
 
Bätz
De eerste Bätz die zich in Nederland vestigde was de in Thüringenn geboren Johann Heinrich Hartmann Bätz (1709-1770). Hij werkte bij de orgelbouwer Christian Müller, die onder meer het orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem bouwde. In 1739 vestigde Johann Heinrich Hartmann Bätz zich als zelfstandig orgelbouwer in Utrecht.

Het orgeI in Purmerend is in 1777 door Gideon Thomas Bätz gebouwd als huisorgel.
De naam Batz was een garantie voor degelijk en artistiek werk. Wel moet gezegd worden, dat Gideon Thomas Batz in 1777 nog sterk profiteerde van de reputatie die zijn in 1770 overleden vader Johann Heinrich Hartmann Batz verworven had. Hierdoor had Gideon Thomas al op 19-jarige leeftijd het bedrijf moeten overnemen. Zijn broer Christoffel, die ook het vak van orgelbouwer verkoos, was bij het overlijden van zijn vader nog maar 16 jaar. Dat het bedrijf een terugslag kreeg was dus begrijpelijk. Zij voltooiden een aantal opdrachten van hun overleden vader, liepen een aantal jaren in zijn voetsporen verder zonder tot een eigen stijl te komen

Zwerftocht
Na enkele jaren begon het aan een zwerftocht langs verschillende kerken in Nederland. In 1978 kwam het terecht in het voormalig stadhuis aan de Kaasmarkt in Purmerend. Sindsdien is het orgel eigendom van de gemeente. In 2003 is het orgel overgeplaatst naar de Nicolaaskerk. 

Bron: o.a. persbericht gemeente Purmerend

Welzijn artikelen