HomeNieuwsMilieuPas op met de berenklauw

Pas op met de berenklauw


De berenklauw is een verraderlijke plant. Lees daarom hieronder hoe u de plant herkent en wat u moet doen als u de berenklauw wilt verwijderen.

Het aanraken van deze plant kan namelijk irritatie, blaren of zelfs brandwonden veroorzaken. Als het sap van de plant in je ogen komt, kun je zelfs blind worden. Ook in onze gemeente is deze grote plant (zie foto) te vinden. Staat hij in uw tuin, draag dan beschermende kleding/handschoenen en kap de plant bij de grond af. Ziet u de plant in het openbaar groen staan? Meld dit dan bij de gemeente. Heeft u toch een berenklauw aangeraakt? Volg dan deze richtlijnen:

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water.
  • Vermijd de zon gedurende een week.
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is.
  • Heeft u sap in uw ogen of mond gekregen? Spoel direct uw ogen en mond uit met veel water en ga daarna gelijk naar de huisarts/spoedeisende hulp.

Wat is berenklauw?
Berenklauw is een grote plant van twee tot vijf meter hoog en komen voornamelijk voor in struikgewas langs spoorlijnen, in ruige beplantingen en in bermen. In Nederland zijn twee soorten berenklauw: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw, in Hollands Kroon komen beiden voor.

Hoe kunt u de berenklauw herkennen?
U kunt de berenklauw herkennen aan zijn dikke stengel (ca. 10 cm.) en zijn enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot de herfst met witte bloemschermen. De reuzenberenklauw wordt soms wel vijf meter hoog en heeft rode vlekken op de stengel. De gewone berenklauw wordt maximaal twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel

Milieu artikelen