HomeNieuwsVeiligheidKlachten jeugdoverlast meegenomen in jeugdnetwerkoverleggen

Klachten jeugdoverlast meegenomen in jeugdnetwerkoverleggen

jongeren-bankje

Tijdens de wijklunch, die de Stadspartij op 10 december jl. in wijkcentrum De Inval in Overwhere organiseerde, kwamen enkele klachten binnen over jeugdoverlast.

Jeugdoverlast is op verschillende plekken in Purmerend een probleem, zegt fractievoorziter Mario Hegger (foto onder) van de Stadspartij. “Jongeren weten vaak zelf niet dat zij overlast veroorzaken. Het laten liggen van rommel gaat bijna vanzelf. Het schreeuwen naar elkaar en het gebruik van straattaal en stoer gedrag hoort bij het opgroeien. Het zoeken naar de grenzen is een normaal gegeven bij jongeren in de puberteit. Hoe ga je daar als bewoner nu mee om?”

Mario_Hegger_2011-08Rustig aanspreken

De Stadspartij gaat er vanuit dat de jeugd over het algemeen wel direct is aan te spreken. “Als je als bewoner rustig blijft en vragen stelt over het hoe en waarom zonder kwaad te worden, dan moeten de jongeren zelf ook nadenken en komen met een oplossing. Dan zal men echt wel rekening willen houden met de omgeving.”

Wijkmanager

Mocht dit, door een agressieve of brutale houding,  niet mogelijk zijn of bent u zelf er niet toe in staat om de jongeren aan te spreken, dan kunt u de wijkmanager op de hoogte stellen, door te bellen met 0299-452.452. Als er sprake is van crimineel gedrag of als de jongeren te gevaarlijk  zijn, dan kunt u de politie bellen via 0900-8844.

Team Buurttoezicht

De gemeente is momenteel bezig om het Team Buurttoezicht te ontwikkelen. Er zal een team samengesteld worden van gemeentelijke toezichthouders, politie en andere organisaties zoals Straathoekwerk en CLUP Welzijnswerk, om zoveel mogelijk toezicht te houden op straat en om de jongeren aan te spreken op hun gedrag.

Verbaliseren

Als het uit de hand loopt, kan worden overgegaan tot verbaliseren en/of aanhouden. Ook wordt contact met de ouders gelegd, omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen kinderen. Per wijk worden de overlast en andere zaken rondom de jeugd besproken en komt er een aanpak gericht op die wijk en plek om de overlast te doen laten afnemen.  Dit kan inhouden dat er bijvoorbeeld bankjes verplaatst en bossages gesnoeid moeten worden.  

Samenwerken

Door  aan de omgeving iets te veranderen kan de aantrekkelijkheid om rond te hangen sterk worden verminderd, vindt Hegger. “Het is van groot belang dan er meldingen binnen komen bij zowel de gemeente  als de politie. Door samen te werken met elkaar inclusief de jongeren moet het lukken om de wijk veiliger en leefbaarder te maken.”

Jeugdnetwerkoverleg

De Stadspartij zal de opmerkingen vanuit de wijklunch doorsturen naar de wijkmanager zodat dit kan worden meegenomen in het jeugdnetwerkoverleg. Hier maken gemeente, politie, CLUP en Straathoekwerk deel van uit.

Rijgedrag fietsers

Ook zijn er klachten binnengekomen over het slechte rijgedrag van fietsers in de omgeving van de Bergmolen. De Stadspartij zal een handhavingsverzoek naar de politie versturen.

ZIE OOK:

Veiligheid artikelen