Uitvoering in Purmerend voldoet grotendeels volgens planning

Impressie raadsstukken
Door een brief aan de gemeenteraad informeert het college over de tussentijdse bijstelling van het Energie besparingsakkoord Noord- Hollandse bedrijven 2022-2025 (hierna: Akkoord c,q, EBA).
De Gemeente Purmerend heeft in 2022 het Akkoord ondertekend. Het doel van het Akkoord is door middel van stimulerend toezicht een impuls te geven aan de naleving van de wettelijke energiebesparingsplicht bij energierelevante middelgrote en grote bedrijven (bedrijven met veel energieverbruik, d.w.z. boven een bepaalde drempel).
Tussenevaluatie
De uitvoering van het Akkoord is in 2024 geëvalueerd door de Provincie Noord-Holland. De hoofdconclusie is dat er zeker stappen zijn gezet, maar dat met de huidige aanpak de doelen van het Akkoord niet worden behaald. Provincie breed blijft de uitvoering van activiteiten achter op de planning.
De mate van achterblijven verschilt per gemeente en Omgevingsdienst. Voor gemeente Purmerend verloopt de uitvoering grotendeels volgens planning. De resterende achterstand op de planning wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan beschikbare betrouwbare gegevens over het energieverbruik van bedrijven en een langere opstartfase dan gepland door een wijziging in de regelgeving en een gebrek aan ervaren personeel.
In de tussenevaluatie van het Akkoord zijn aanbevelingen gedaan om de uitvoering van het Akkoord en het bijbehorend werkplan te verbeteren. Het college herkent de conclusies en aanbevelingen uit het evaluatierapport, op basis waarvan een ambtelijke werkgroep, bestaande uit de provincie, deelnemende gemeenten en de vier omgevingsdiensten, een aantal aanpassingen en verbetervoorstellen heeft voorgesteld. Specifiek ondersteunen wij ook aanbeveling 2 (uit het rapport m.b.t. de tussenevaluatie) die regiobreed wordt gedaan met betrekking tot het bijsturen dan wel prioriteren van het EBA, waarmee het college het op d.d. 22 mei 2025 aangenomen amendement “prioriteren op besparingspotentieel” als afgedaan beschouwen.
Ook onze gemeente heeft meegewerkt aan de verbetervoorstellen. In feite betekent het dat de omgevingsdienst en de gemeente met concretere doelstelling en verbeterde aanpak nog tot eind 2026 de tijd hebben om de achterstanden in te lopen, daarbij gebruik makend van het overgebleven budget (deels schoon en emissieloos bouwen).