HomeNieuwsSociale ZakenUitkomsten clientervaringsonderzoek Wmo over 2024 positief

Uitkomsten clientervaringsonderzoek Wmo over 2024 positief

De Wmo-ondersteuning wordt ruim voldoende beoordeeld


In april 2025 heeft het cliëntervaringsonderzoek Wmo over het jaar 2024 plaatsgevonden. Dit jaar is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd waarbij 16 Wmo-gebruikers persoonlijk geïnterviewd zijn door het onderzoeksbureau Zorgfocuz.

In een bericht aan de gemeenteraad doet wethouder Cris Boer verslag.

In het rapport zijn alle resultaten terug te lezen.

Hieronder vindt u een korte samenvatting van het rapport.

Achtergrond

De gemeente biedt ondersteuning vanuit de Wmo aan inwoners die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Voorbeelden van Wmo-ondersteuning zijn: hulp in het huishouden, begeleiding, dagbesteding en vervoersvoorzieningen. Jaarlijks zet de gemeente een onderzoek uit om de ervaring onder de inwoners met Wmo-voorzieningen te meten. Dit gebeurt in wisselende vorm.

Eens in de drie jaar wordt een kwantitatief onderzoek uitgezet waarbij het onderzoek bestaat uit een vragenlijst met vooral gerichte vragen. De andere twee jaren worden verdiepende gesprekken gevoerd. De verdiepend onderzoek vinden plaats door middel van gesprekken met Wmo-gebruikers. Dit jaar is het kwalitatief onderzoek uitgevoerd.

Het uitvoeren van een cliëntervaringsonderzoek is een wettelijke verplichting en gaat in ieder geval in op de thema’s toegankelijkheid, kwaliteit en de effecten van Wmo-voorzieningen. Een kwalitatief onderzoek is niet representatief voor de gehele Wmo-doelgroep. Het onderzoek heeft een signaleringsfunctie en kan leiden tot beleidsaanpassingen.

Resultaten

De volledige resultaten zijn te lezen in het rapport Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2024.

Hieronder volgen per thema de conclusies, aanbevelingen en eventuele vervolgstappen.

1. Hulpvraag en toegang Loket Wmo

De meeste deelnemers wisten dat zij bij het Loket Wmo terechtkonden met hun hulpvraag en het gesprek werd over het algemeen als prettig ervaren.

Een deel van de deelnemers was niet bekend met de onafhankelijke clientondersteuner. Dit is een vergelijkbaar beeld met het vorige cliëntervaringsonderzoek. Ondanks dat de bekendheid van de cliëntondersteuner onder Purmerendse Wmo-gebruikers iets hoger ligt dan landelijk gemiddeld, is er veel ruimte voor verbetering. Recent is de Subsidie Specifieke uitkeringen (SPUK) m.b.t. het verbeteren van de bekendheid van de onafhankelijk clientondersteuning aangevraagd en toegekend aan gemeente Purmerend. Hiermee wordt beoogd de vindbaarheid en zichtbaarheid van de onafhankelijke clientondersteuner vergroten. Ook kan hierdoor de toegankelijkheid en inzet van de clientondersteuner worden geoptimaliseerd. Hiervoor wordt momenteel een projectplan gemaakt waarin nader wordt uitgewerkt hoe de SPUK zo optimaal mogelijk ingezet kan  worden met het beste resultaat.

2, Het eerste gesprek

Een groot deel van de deelnemers heeft het keukentafelgesprek (gesprek thuis na de Wmo-melding) met de gemeente als prettig ervaren. Het gesprek vond in de meeste gevallen plaats in de thuissituatie. Eén deelnemer had een negatieve ervaring met het gesprek doordat de Wmo-consulent weinig toelichting gaf en de deelnemer niet geruststelde.

3.Oplossingen

  • In het kwantitatieve onderzoek over 2023 kwam ‘het samen zoeken naar oplossingen’ als aandachtspunt naar voren. Hierop scoorde de gemeente iets lager dan het landelijk gemiddelde. In het onderzoek over 2024 is deze vraag opnieuw meegenomen. Een vergelijkbaar beeld is in dit onderzoek te zien waarbij 11 van de 16 deelnemers het gevoel had betrokken te worden bij het zoeken naar een oplossing. Vijf deelnemers hadden deze ervaring niet. Bij doorvragen blijkt dat de aangedragen oplossing meer ervaren is als mededeling. Desondanks wordt de oplossing wel door vrijwel alle deelnemers als passend ervaren.

  • Opvallend is dat een groot deel van de deelnemers aangeeft geen gespreksverslag te hebben ontvangen of zich dit niet meer kunnen herinneren. Het gespreksverslag wordt opgesteld door de Wmo-consulent en is een weergave van het keukentafelgesprek met de besproken onderwerpen, opgestelde doelen en oplossingen. Het ondertekenen van het verslag geldt als aanvraag voor een Wmo-voorziening. Binnen het team Wmo is eerder dit jaar aandacht besteed aan het gespreksverslag en hoe dit past in het huidige proces. Het uitgangspunt is, in overeenstemming met de inwoner, altijd een gespreksverslag te sturen.

  • Ondanks het oplopen van wachttijden bij het Wmo-loket waren de meeste deelnemers tevreden over de duur tussen de Wmo-melding en het opstarten van de ondersteuning.

  • Het gemiddelde rapportcijfer wat de gemeente Purmerend krijgt is 7,9. Dit ligt iets lager dan de uitkomsten van het brede kwantitatieve onderzoek over 2023.

4. Kwaliteit ondersteuning

Het grootste deel van de deelnemers is tevreden over de kwaliteit en passendheid van de ondersteuning.  In het rapport wordt het vervoer (aanvullend openbaar vervoer) als verbeterpunt benoemd vanwege de lange wacht- en ophaaltijden. Per 1 juni 2025 is na het doorlopen van een aanbesteding Sociaal Recreatief Vervoer, een nieuwe vervoerder (Noot) met nieuwe spelregels in het vervoer aangetreden. Het is de verwachting dat de tevredenheid over de ophaaltijden verbeterd wordt.
In het onderzoek is gevraagd naar de evaluatiemomenten op gestelde doelen.

5. Effect van de ondersteuning

Effecten van de ondersteuning werd in het cliëntervaringsonderzoek over 2023 relatief vaker neutraal beantwoord (ten opzichte van andere vragen). Dit gaf de indruk dat de deelnemers uit het onderzoek de vragen hierover minder goed begrepen. In dit kwalitatieve onderzoek zijn hebben voorbeelden gegeven en kwamen concrete antwoorden op de gestelde vragen. Te zien is dat ingezette Wmo- ondersteuning voor een positief effect zorgt op het leven van de deelnemers doordat bijvoorbeeld de zelfstandigheid of het zelfvertrouwen wordt vergroot.

De Wmo-ondersteuning wordt beoordeeld met een gemiddelde van 8,4.

Sociale Zaken artikelen