Lang leek er weinig te gebeuren op bedrijventerrein Baanstee Noord, maar schijn bedriegt. Wie nu langs het terrein aan de N244 rijdt, ziet steeds meer beweging. De economische crisis lijkt voorbij en bedrijven durven weer meer te ondernemen. Hoe komt dat? We zoeken bedrijfshuisvestingsadviseurs Marco Hijstee en Angélique van Hienen op voor antwoorden.
De twee helpen ondernemers namens de gemeente zo goed mogelijk bij hun wens te groeien of zich te vestigen in Purmerend. “We proberen bedrijven zoveel mogelijk uit handen te nemen en hen te adviseren. Zo’n heel vergunningenproces bijvoorbeeld is voor een ondernemer best ingewikkeld. Daar komt heel veel bij kijken, dus we ondersteunen ondernemers hierbij”, stelt Angélique.
Sinds wanneer wordt gebouwd op Baanstee Noord? Marco: “Sinds 2014. De Zorgcirkel, Harcotom en Mercuur Bouw waren de eerste partijen die zich vestigden op Baanstee Noord. Je kunt hen met recht de pioniers noemen. Zij voelden met hun teen in het koude water. Ja, we zijn hartstikke trots op deze partijen. Zij staken echt hun nek uit.”
Is er veel belangstelling van bedrijven voor het bedrijventerrein? Angélique: “Absoluut. Kijk naar wat er nu gebeurt. Er staan momenteel drie bouwkranen op het terrein. Segers bouw- en timmerwerken, Triple Showtechniek, Heron Auto BV en Sligro zijn allemaal aan het bouwen. Verder zijn er nóg zes bouwaanvragen in procedure en voeren we met andere geïnteresseerde bedrijven gesprekken.”
Dat is mooi, maar die interesse is er niet altijd geweest Marco: “Dat is niet helemaal waar. De interesse was er wel, maar ondernemers maakten net als op andere plaatsen in Nederland even pas op de plaats, omdat ons land te maken kreeg met een economische crisis. Het bestemmingsplan voor Baanstee Noord is echter gemaakt in een periode dat het economisch goed ging. Toen het terrein eindelijk beschikbaar kwam om uit te geven zag de wereld er ineens heel anders uit. Dat was lastig.”
Daarom staat het nu toch nog vrij leeg… Marco: “Ik begrijp je vraag en snap dat mensen dat zo kunnen zien, maar op de achtergrond gebeurde er ontzettend veel. Het belangrijke voorbereidende werk is niet direct zichtbaar, maar eind dit jaar ziet Baanstee Noord er al heel anders uit. De economie trekt enorm aan en dat merken we. Banken zijn positiever en bedrijven durven weer te ontwikkelen. Er zijn nu vier bedrijven aan het bouwen, er staan er al drie en we hebben diverse bouwaanvragen lopen. Er is veel interesse.”
Waarom vestigen bedrijven zich op Baanstee Noord? Marco: “Ligging en bereikbaarheid zijn natuurlijk belangrijke punten. Verder laten we ondernemers vrij in de keuze voor een architect en aannemer. Daarnaast wordt de grond direct door de gemeente uitgegeven en hebben we kavels beschikbaar voor elk gewenst formaat. De grond is klaar om te bebouwen en we helpen ondernemers zoveel mogelijk in het traject van vergunningen en geven advies over mogelijke subsidies. We nemen de rompslomp waar mogelijk voor ze uit handen, zodat ze zich vooral bezig kunnen houden met ondernemen.”
Veel ruimte voor eigen inbreng dus? Angélique: “Heel veel ja. Wel willen we graag dat de panden die nu op Baanstee Noord verrijzen over vijftien jaar ook geschikt zijn voor andere bedrijven. Als een ondernemer stopt, moet het pand eenvoudig in gebruik genomen kunnen worden door een andere ondernemer, zodat het niet onnodig lang leeg hoeft te staan. Verder stimuleren we duurzaam bouwen. Gelukkig zijn ondernemers daar zelf vaak ook al heel actief en ver mee. Dat is mooi om te zien.”
Wanneer moet Baanstee Noord vol staan? Marco: “Veel bewoners denken dat Baanstee Noord binnen drie jaar vol moet staan, maar wij gaan uit van zo’n twintig jaar. We bebouwen twee delen in fases. Op deel 1 is nu veel beweging, op deel 2 starten we later. We focussen ons in Purmerend niet alleen op nieuwbouw.”
Jullie kijken dus niet alleen naar Baanstee Noord? Marco: “Wij kijken vooral naar waar een ondernemer behoefte aan heeft. Baanstee Noord is momenteel het enige beschikbare terrein voor nieuwbouw voor bedrijven in Purmerend, maar we zetten ons daarnaast ook vol in om bestaande leegstand weg te werken. Wij zoeken naar de beste locatie voor een bedrijf. Dat kan nieuwbouw of bestaande bouw zijn.”
Heeft Purmerend niet vooral behoefte aan woningen? Marco: “Ook. Daarom maken we de grond onder het oude bedrijventerrein Klein Where nu klaar voor het bouwen van woningen. Verder bouwen we de komende jaren 600 woningen in Kop West. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Woningbouw is juist één van de speerpunten in Purmerend.”
Er zijn plannen voor een hotel langs de A7. Waarom niet op Baanstee-Noord? Angélique: “Die vraag krijg ik vaker. Een hotel past uitstekend binnen de visie die wij hebben voor dat gebied en Van der Valk vindt de locatie langs de A7 ijzersterk. Los daarvan past een hotel in de omvang die Van der Valk voor ogen heeft niet binnen het geldende bestemmingsplan van Baanstee Noord. Dit geldt ook voor de combinatie van een hotel met een casino, zoals Van der Valk graag wil.”
Hoe kijken jullie naar groen in het gebied? Marco: “Baanstee Noord bestaat in totaal uit 160 hectare. Op de helft daarvan kan gebouwd worden. De andere helft is water, groen of weg. Op dit moment werken we aan een plan voor groen en bomen. We proberen zoveel mogelijk de balans te vinden. Het moet wel een prettig gebied zijn om te verblijven.”
Er liggen ook zonnepanelen op het terrein. Waarom? Angélique: “Purmerend vindt het opwekken van duurzame energie belangrijk. De plek op Baanstee Noord bood een kans mee te werken aan het initiatief om hier tijdelijk het grootste binnenstedelijke zonnepanelenpark van Nederland te ontwikkelen. De opgewekte energie komt ten goede aan inwoners en bedrijven die gebruik maken van groene stroom. De panelen liggen in fase 2 van Baanstee Noord. Hier wordt hier nog niet gebouwd”
Liggen alle kabels, wegen, leidingen, verlichting en riolering er al? Marco: “Nee, dat willen we ook niet. Waar nog niet gebouwd wordt, leg je ook nog geen wegen, stoepen en riolering aan. De hoofdstructuur ligt er natuurlijk wel, maar alle aantakkingen maak je pas als het nodig is. Verder is de provincie dit jaar klaar met de verdubbeling van de N244.” (FR)
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok