HomeNieuwsSociale ZakenStadspartij tegen verdwijnen spoedeisende hulp Waterlandziekenhuis

Stadspartij tegen verdwijnen spoedeisende hulp Waterlandziekenhuis

waterlandziekenhuis
Zorgverzekeraars willen dat nog maar 6 ziekenhuizen in Noord-Holland de spoedzorg na een beroerte (CVA-zorg) mogen aanbieden. Daarnaast zouden er nog maar drie ziekenhuizen over blijven voor Spoedeisend Hulpen. Het Waterlandziekenhuis dreigt daardoor zijn volwaardige spoedhulp op te moeten geven als het aan de zorgverzekeraars ligt.

Dit in tegenstelling tot wat de Stadspartij vernam enige maanden terug bij een presentatie van het Waterlandziekenhuis. Toen werd op vragen hierover nog ontkennend geantwoord.

Beroertezorg
De plannen van zorgverzekeraars om de acute zorg te concentreren leiden tot grote beroering in Noord-Holland, met name bij de ziekenhuizen in de regio. Verzekeraars trekken zich niets aan van de opvatting van de brancheorganisatie NVZ over de nabije hulp bij acute zorg en trekken hun eigen plan. Dat blijkt uit diverse publicaties van reacties van ziekenhuisdirecteuren. De verzekeraars Achmea en VGZ willen de beroertezorg concentreren bij zes ziekenhuizen. Nu zijn er in Noord-Holland nog achttien ziekenhuizen die de zorg doen voor mensen met een beroerte. Welke ziekenhuizen overblijven hebben de verzekeraars in ROAZ-verband nog niet gezegd. Dat maken ze alleen bekend in gesprekken met individuele ziekenhuizen.

Spoedeisende Hulpen (SEH)
Ook het aantal spoedeisende hulpen (SEH) moet worden teruggebracht. Boven het Noorzeekanaal zouden er nog maar drie ziekenhuizen een volwaardige SEH mogen hebben die 7 dagen- 24 uur open is: in Alkmaar, Hoorn en Zaandam. Dat betekent dat de SEH’s in het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam-Noord, het Waterland Ziekenhuis in Purmerend, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder alleen nog tijdens kantoortijden de eenvoudige acute zorg zullen doen.

Zorg onder bestuurders en zorginstellingen
Onder de zorgbesturen en de ziekenhuizen is grote beroering ontstaan.
‘Zorgverzekeraars zeggen dat de CVA-zorg in Londen zo veel beter is geworden door concentratie, maar die was van veel lager niveau dan in Nederland. Nu pas hebben ze ons niveau. Bij beroertezorg is snelheid essentieel: je moet snel een CT-scan maken en snel een injectie geven met anti-stolling. Ook de sluiting van spoedeisende hulpen  heeft grote gevolgen, omdat die een combinatie vormt met de geboortezorg en de intensive care.

De Stadspartij is tegen deze ontwikkeling
De Stadspartij vindt de plannen een zorgelijke zaak. Het idee hiertoe lijkt in het bijzonder te zijn ingegeven door het landelijk beleid om de zorgkosten en de premie daarvoor onder te brengen bij verzekeraars die er winst op willen maken. De zoveelste uitwas dus van de privatisering en verzelfstandigingsdrang van achtereenvolgende regeringen.

Mario Hegger, ‘Nu al worden er contracten met ziekenhuizen afgesloten om de kosten te drukken en ja de gebruiker en familie moeten er daardoor maar uit zien te komen. Dit terwijl het Waterlandziekenhuis een zeer belangrijke regiofunctie heeft. Nee het gaat om geld en de landelijke politieke volksvertegenwoordigers heeft domweg het heft uit handen gegeven. Maar feit is dat dit een plan is van de verzekeringsbranche die wil kijken hoever ze kunnen gaan met het beleid onder druk te zetten.
De Stadspartij blijft op haar standpunt staan dat het Waterland ziekenhuis een ziekenhuis moet zijn met spoedeisende hulp.’

Sociale Zaken artikelen