HomeNieuwsMilieuNieuwe slimme afvalbakken Centrum

Nieuwe slimme afvalbakken Centrum

Mr Fill
Foto Stadspartij

Door een memo laat wethouder Tijmstra weten dat de proef met nieuwe afvalbakken is geslaagd. In mei 2020 zijn op drie locaties in het Centrum op proef een nieuw type afvalbak, Mr. Fill, uitgeprobeerd. Dit is een afvalbak met een op zonne-energie werkende mechanische pers.

Daarbij geeft de bak een seintje naar team Wijken op het moment dat de bak vol raakt.

Mr. Fill is met een voetpedaal te openen, wat in verband met de coronacrisis en hygiëne wenselijk is. Verder heeft de bak ook een asbak waardoor mensen aangespoord worden hier hun sigaretten uit te maken en weg te gooien.

Tijdens de pilot is geconstateerd dat er minder zwerfafval is op de genoemde drie locaties ten opzichte van de Bubble. Het persmechanisme van Mr. Fill zorgt ervoor dat het afval zodanig gecomprimeerd wordt, dat ledigen tijdens het weekend mogelijk niet meer nodig is. Daarnaast heeft Mr. Fill -in tegenstelling tot de Bubble- een klep waardoor vogels niks uit de bakken kunnen pikken en meer zwerfafval veroorzaken.

Alle Bubbles in het Centrum worden daarom gefaseerd vervangen door Mr. Fill (25 stuks). De Bubbles kunnen herplaatst worden bij kleinere winkelcentra in de stad waar minder capaciteit nodig is.

Milieu artikelen