HomeNieuwsVeiligheidStelling Purmerends Nieuwsblad: Aanwezigheidsverbod is een extra middel om overlast te bestrijden

Stelling Purmerends Nieuwsblad: Aanwezigheidsverbod is een extra middel om overlast te bestrijden

aanwezigheidsverbod
Mario Hegger raadslid van de Stadspartij reageert er op.

Bij de Stadspartij komen regelmatig klachten binnen over jeugdoverlast. Het gaat dan over geluidsoverlast, vervuiling en het plegen van vernielingen. Politie en de gemeentelijke handhaving nemen deze plekken van overlast veelvuldig mee en schrijven regelmatig een verbaal. Is dat genoeg om de overlast te laten ophouden. Vaak niet. Daarom is deze extra maatregel nodig om er voor te zorgen dat de overlast op die plekken zal ophouden. 

 Veiligheid
De Stadspartij heeft de veiligheid van de stad en zijn inwoners hoog staan. Ook in ons nieuwe verkiezingsprogramma wordt daar veel aandacht aan besteed.
De Stadspartij heeft zich in het verleden druk gemaakt over het gemak dat andere partijen in de raad en de voormalig burgemeester over aanpak van criminaliteit en overlast dachten. De reacties waren vaak dat het in Purmerend niet zo erg was en dat Purmerend geen Amsterdam is. De voormalige Burgemeester Leen Verbeek schoof het graag onder het vloerkleed en gaf dan aan dat het wel mee viel en als er iets zou zijn dat men, de politie, het goed in de gaten hield. De verantwoordelijkheid vanuit de gemeente was ver te zoeken.

Serieus genomen
Nu gaat het gelukkig in deze raad -en college periode wel even anders. Nu wordt de overlast klachten en de onveiligheidsgevoelens van de bewoners en ondernemers van Purmerend wel serieus genomen.
De Stadspartij organiseert iedere twee á drie maanden een wijklunch en bezoek twee weken voor de lunch de wijk om een schouw te houden. Uit de schouw en de lunch, waarbij vele gespreken met bewoners worden gevoerd, krijgen wij veel klachten over overlast.
Met name de speelplaatsen, bestemd voor de jonge kinderen en ouders worden veel bezocht in de avond en nachtelijke uren. Deze plaatsen zijn bij de politie en de gemeente bekend en worden meegenomen in de surveillance.

Aanwezigheidsverbod
Bewoners geven aan dat zij af en toe wel politie en handhaving zien maar dat het niet veel helpt. Zij krijgen dan vaak te horen dat de jongeren er wel zitten maar dat zij zich op dat moment niet misdragen en dan kan de politie niets anders doen dan te vragen zich rustig te houden of weg te gaan.  De volgende avond zijn de jongeren weer terug en gaat het spel weer opnieuw beginnen.  
Om uit te sluiten dat de groepen weer op dezelfde plek terugkomen is het nu mogelijk met aanpassing van de APV van Purmerend om de plaatsen waar de overlast structureel is aan te wijzen als verboden gebied tijdens bepaalde uren zoals tussen 19.00 uur en 08.00 uur.

De Stadspartij begrijpt dat het om een extra middel gaat waarmee je de handhaving extra mogelijkheden geeft om op te kunnen treden. In de aanpak van de overlast en criminaliteit is het belangrijk om eerst te gaan kijken of een gesprek begeleiding vanuit Straathoekwerk etc. kan bijdragen tot het oplossen van het probleem.
Het mag niet de bedoeling zijn dat de jongeren door de stad worden gejaagd.
De Stadspartij ziet dan ook graag dat als flankerend beleid er wordt geïnvesteerd in activiteiten waarbij de verschillende talenten van jongeren kunnen worden ontwikkeld.

Veiligheid artikelen