HomeNieuwsEconomieGezamenlijke ondertekening Convenant Dierwaardige Veehouderij

Gezamenlijke ondertekening Convenant Dierwaardige Veehouderij


24 juni 2025 is met minister Wiersma het Convenant Dierwaardige Veehouderij ondertekend door alle betrokken partijen. Vanuit LTO Nederland tekenden voorzitter Ger Koopmans, Kees de Jong (voorzitter vakgroep Pluimveehouderij), Linda Verriet (voorzitter POV) en Teus Kreuger (voorzitter vakgroep Kalverhouderij). Vanuit de melkveehouderij tekende ZuivelNL.

De inhoud van het convenant zet in op langdurige samenwerking voor het gemeenschappelijk doel om de veehouderij nog dierwaardiger te maken.

Zorgvuldig proces
Dit convenant is de uitkomst van een zorgvuldig proces tussen de betrokken partijen en kent een nauwe samenhang met het wettelijk kader vanuit de overheid, de ontwerp-AMvB, die tegelijkertijd ter consultatie wordt voorgelegd aan de samenleving.

Dirk Bruins, portefeuillehouder Gezonde Dieren LTO Nederland: ‘Dit convenant geeft perspectief voor de landbouw. De verantwoordelijkheid om stappen te zetten is niet alleen met de sectoren, maar ook met de overheid, markt en maatschappij. Daarbij is er een onafhankelijk autoriteit in het leven geroepen die voor ons allemaal zowel het gas- als het rempedaal aangeeft. We zijn blij met wat we hebben bereikt en gaan aan de slag met elkaar.’

Het convenant richt zich op bovenwettelijke arrangementen, bijvoorbeeld markt- en ketendeals. Ook geeft het richtlijnen om het veehouders mogelijk te maken verdere stappen te zetten in een dierwaardigere veehouderij, zoals meer ruimte per dier, meer weidegang en betere omgevingsverrijking.

Daarbij zijn de randvoorwaarden van cruciaal belang; tijdige vergunningverlening, voldoende verdiencapaciteit om de investeringen te kunnen doen en voldoende afzetmogelijkheden voor dierwaardig geproduceerde dierlijke producten.
Vanzelfsprekend moet er aandacht zijn voor samenhang met andere dossiers zoals emissiereductie en milieu.

Startsein doorontwikkeling dierwaardige veehouderij
Met het ondertekenen van het convenant ‘Stappen naar een Dierwaardige Veehouderij’ geven het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), sectorpartijen (vanuit pluimvee, varkens, melkvee en kalveren), markt- en ketenpartijen en maatschappelijke partijen het startsein voor een langjarige, breed gedragen doorontwikkeling van een dierwaardige veehouderij. De zes leidende principes voor een dierwaardige veehouderij van de Raad voor Dierenaangelegenheden zijn hierbij het uitgangspunt: 1) soortspecifieke gedragsbehoeften kunnen uitoefenen zonder ingrepen, 2) goede voeding, 3) goede omgeving, 4) goede gezondheid, 5) natuurlijk gedrag, 6) positieve emotionele toestand.

Blijvend verbeteren
Om op een verantwoorde manier realistische stappen te zetten die het dierenwelzijn blijvend verhogen, is een totaalpakket tot stand gekomen dat bestaat uit Convenant, Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en Autoriteit:

  • Afgesproken ambities tussen betrokken partijen –via het Convenant dat aansluit bij en voortbouwt op sectorplannen- waarin partijen gezamenlijk realistische en verantwoorde stappen hebben afgesproken naar een dierwaardige veehouderij, hiervoor afzetmogelijkheden te creëren en het draagvlak onder consumenten te vergroten.

  • Wettelijk kader vanuit de overheid -via de ontwerp AMvB dierwaardige veehouderij- onder verantwoordelijkheid van het ministerie van LVVN.

  • Onafhankelijke monitoring -via een nieuw op te richten Autoriteit Dierwaardige Veehouderij – die de voortgang in de veehouderij en de stappen in regelgeving monitort en daarover rapporteert. Belangrijk als het gaat over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de voorgenomen stappen.

De gezamenlijke ondertekening van het convenant is een mijlpaal. Het onderstreept de ambitie van alle convenantpartijen om verdere stappen te zetten in het blijvend verbeteren van dierenwelzijn.

Zie verder op de LTO site de Convenant Dierwaardige Veehouderij-pagina voor diverse documenten en links

Economie artikelen