buurverinterview
Iets doen voor je wijk of buurt? Steeds meer Purmerenders komen in actie. Zo ook in Purmer Noord, waar we op bezoek gaan bij Bianca van Velse, Randy den Boer en Sandra de Groot. Ik (red. Purmerend.nl)spreek het trio in de Schoofstraat en krijg een kleine rondleiding.
“Ha, welkom in onze buurt”, komt een enthousiaste Randy met uitgestoken hand op me af. “Leuk dat je kon komen. Jij gaat een stukje schrijven hoorde ik? Leuk, kom, laten we je één en ander zien.” Bianca, Sandra en Randy richtten in mei dit jaar een buurtvereniging op voor bewoners van de Schoof- en Halmstraat.

Waarom een buurtvereniging?
Sandra: “Dat is heel eenvoudig: we wilden graag meer saamhorigheid in onze buurt creëren. We hadden al best leuke ideeën, maar financieel krijg je als groep meer voor elkaar, dan als individuele bewoner. Ook bij de gemeente.”

Met welk doel?
Randy: “Allereerst de saamhorigheid zoals Sandra al zegt, maar samen kun je ook het straatbeeld in je buurt verbeteren. Je hoeft natuurlijk niet altijd op de gemeente te wachten als iets je niet bevalt. Als bewoner kun je ook heel veel zelf, met ondersteuning van diezelfde gemeente.”

Wat krijg je dan zoal voor elkaar?
Bianca: “Ik geef een voorbeeldje: in onze straat had je een aantal groenstroken die er, sorry dat ik het zeg, niet uitzagen. Veel te hoge begroeiing en hartstikke rommelig. Het ging ook ten koste van sociale veiligheid en uitzicht. Het was gewoon niet fraai. Via de wijkmanager van de gemeente kwamen we tot het idee om deze groenstroken te adopteren.”

Een groenstrook ‘adopteren’?
Sandra: “Zeker. We hebben eerst onze buren in de Schoof- en Halmstraat gevraagd wat ze ervan vonden. We kregen positieve reacties. Uiteindelijk spraken we met de gemeente. Zij haalden alle wildgroei aan groen weg en wij zochten een hovenier die een nieuwe groeninrichting maakte. De gemeente betaalde hieraan mee, met als tegenprestatie dat wij als bewoners het groen hier onderhouden. Het resultaat mag er zijn en het is hartstikke leuk om te doen.”

Zien jullie al leuke resultaten?
Bianca: “Zeker. Leuk voorbeeld is dat buren helpen tuinen te onderhouden van senioren die dat écht zelf niet meer kunnen. Daar krijg je dan weer een vers gebakken taart voor terug. Dat hoeft niet, maar het is natuurlijk wel leuk.”

Ik zie ook allemaal bloembakken hangen in lantaarnpalen. Jullie idee?
Sandra: “Ook dat is één van de ideeën die tot uitvoer is gebracht. Deze ‘hanging baskets’ fleuren de boel toch aardig op. We zijn hiervoor bij onze buren langs de deuren gegaan met de vraag of het een goed idee was. Veel mensen gaven vrijwillig een kleine bijdrage. Er werd gul gegeven. Bij dit soort dingen komt gewoon veel energie vrij. Dat is hartstikke gaaf. Sowieso hebben we veel lol met elkaar als we samen in het groen bezig zijn.”

Doet iedereen mee?
Randy: “Nee, maar dat hoeft ook niet. Als buurtbewoners er geen zin in hebben, dan is dat ook helemaal goed. Vrijheid, blijheid. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt, maar als zij tóch komen helpen, dan is dat helemaal geweldig. We staan er dan niet alleen voor.”

Jullie organiseerden laatst ook een rommelmarkt.
Sandra: “Klopt. We hebben grote spandoeken opgehangen en iedereen was welkom om langs te komen. In ons buurtje werden de voortuinen omgetoverd tot marktkraampjes. Zoiets moet groeien, maar het is hartstikke leuk.”

Ik las ook iets over een buurtborrel?
Sandra: “Yep, die organiseren we jaarlijks op burendag. Dat is echt hartstikke gezellig. Elk huishouden draagt vrijwillig 5 euro bij voor lekkere hapjes die we samen klaarmaken. Drankjes neemt iedereen zelf mee. Voor de kinderen zorgen we dat er spelletjes zijn. Denk aan een koe die limonade geeft, maar ook aan twister, kegels, voetbal en meer van die dingen.”

Wat raden jullie Purmerenders aan die dit lezen en misschien ook iets willen in hun wijk?
Randy: “Benader de wijkmanager van de gemeente in jouw wijk en vraag naar de mogelijkheden. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt, zeker als je de samenwerking met elkaar zoekt. De gemeente kan niet alles voor ons regelen, maar kan wel ondersteunen. Als je niet weet wie de wijkmanager is in jouw buurt, bel dan gewoon even met het algemene nummer 0299-452 452 en vraag ernaar.”

foto: Purmerend.nl


Uit de oude doos, kliko perikelen 2009

Nieuws Algemeen Bestuur

Nieuws Algemeen Bestuur

Woonoverlast aanpakken door burgemeester

Per 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Door de wet krijgt de burgemeeste...
Onderwijs Nieuws

Onderwijs Nieuws

Geen herverdeling maar wel korting GOAB-middelen in 2018, gemeenten furieus

Staatssecretaris Dekker (VVD) moet zijn voorgenomen bezuinigingen op het budget...
Milieu Nieuws

Milieu Nieuws

Gemeente wil volgend jaar 77 bestaande woningen aardgasvrij maken

Purmerend wordt aardgasvrij en begint volgend jaar met deze energietransitie in een klein gebied van...
Economie Nieuws

Economie Nieuws

Purmerend niet bij finalisten beste binnenstad

Op 12 september 2017 zijn op de Dutch Media Week...
Verkeer en Vervoer Nieuws

Verkeer en Vervoer Nieuws

TU Delft test nieuwe technologieën op Noord-Hollandse wegen

Asfalt dat tot 5 keer langer meegaat en zelfherstellend beton. Zo maar wat nieuwe technologieën waar...
Nieuws van de Partij

Nieuws van de Partij

Wie is Mario Hegger

Onlangs werd bekend dat Mario Hegger de lijststrekker is van...
Sociale Zaken Nieuws

Sociale Zaken Nieuws

Kostendelersnorm AOW uit wet gehaald

De AOW blijft voor kostendelers op peil. Het kabinet besloot...
Welzijn Nieuws

Welzijn Nieuws

Onderzoek naar milieurisico's kunstgrasvelden

Woensdag 11 oktober besteedde het tv-programma Zembla aandacht aan de mogelijke milieurisico's die k...