BeierenfietsEA
Ouderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Als zij betrokken zijn bij een ongeluk, dan heeft dit vaak grotere gevolgen dan bij jongeren. Dit is ook zichtbaar in de cijfers. Speciaal voor ouderen is het programma ‘Doortrappen’ ontwikkeld. Door samen te werken met bijvoorbeeld fysiotherapeuten, fietsenmakers, klaverjasclubjes en de ouderenbond kunnen ouderen op logische momenten tips krijgen om veilig te fietsen.
In 2017 is deze aanpak met succes getest in Amersfoort, Alphen a/d Rijn, Amsterdam-Noord en Ouder Amstel. En het krijgt nu een vervolg.  De provincies Utrecht, Overijssel en Gelderland, de vervoerregio Amsterdam en gemeenten Amersfoort, Enschede en Goes gaan aan de slag met ‘Doortrappen’. Ook Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en VeiligheidNL willen bijdragen aan het programma.
 
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Ik vind het belangrijk dat we tot op hoge leeftijd lekker kunnen blijven fietsen. Maar natuurlijk wel veilig. Het programma Doortrappen helpt daarbij. Prachtig als nog meer provincies en gemeenten meedoen.”
Meer oudere fietsslachtoffers
Het CBS meldde op 25 april dat er in 2017 voor het eerst meer dodelijke slachtoffers vielen op de fiets dan in een auto. In 2017 kwamen 206 fietsers om in het verkeer en 201 automobilisten. Het hoogste aantal fietsslachtoffers in 10 jaar. Driekwart van de fietsslachtoffers is ouder dan 65 jaar.
Veilig fietsen
Dit kabinet investeert 100 miljoen in veilige fietspaden en meer stallingen. Het Rijk werkt samen met gemeenten, provincies en vervoerregios’s in Tour de Force. Ook organisaties als de ANWB, de RAI Vereniging, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en het SWOV werken mee. In de Agenda Fiets 2017-2020 zijn concrete doelen geformuleerd, waaronder het verbeteren van de veiligheid op de fiets.
 
Het ministerie ondersteunt gemeenten met handreikingen zoals een aanpak voor het nemen van maatregelen als het verwijderen van paaltjes op het fietspad, of strooiroutes tegen gladde fietspaden, maar denk ook aan vergevingsgezinde schuine stoepranden naast fietspaden, inrichten van fietsstraten en zorgen voor voldoende ruimte voor fietsers bij verkeerslichten.
 
In het regeerakkoord is verkeersveiligheid uitgeroepen tot een nationale prioriteit. Minister Van Nieuwenhuizen zet in op een aanpak met een slimme combinatie van maatregelen van campagnes, maatregelen om de weg in te richten en technische oplossingen. Indien nodig worden regels aangepast. Dit najaar presenteert zij het Strategische Plan Verkeersveiligheid 2030.
Meer info
Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Zuid-Holland en de vervoerregio Amsterdam. Het is in 2017  gestart en zijn pilots uitgevoerd in Alphen a/d Rijn, Amsterdam Noord, Ouder Amstel en Amersfoort. Het programma gaat uit van de natuurlijke contactmomenten met senioren. Zij krijgen tips op de plekken waar zij toch al komen van de mensen met wie zij toch al in contact zijn. Hierdoor is de drempel lager zo blijkt uit onderzoek en de pilots. Geïnteresseerde organisaties kunnen zich aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

foto: StadspartijNieuws Algemeen Bestuur

Nieuws Algemeen Bestuur

Samengaan Beemster en Purmerend in impasse

Op 24 april jl. heeft het college van Purmerend besloten een voorstel aan de gemeenteraad voor te le...
Onderwijs Nieuws

Onderwijs Nieuws

Kabinet gaat geld voor onderwijsachterstanden beter verdelen

Het geld dat gemeenten en scholen krijgen om risico's op...
Milieu Nieuws

Milieu Nieuws

Geen bodemverontreiniging door kunstgrasvelden

Na de uitzending van Zembla, waarin eventuele bodemverontreiniging door kunstgrasvelden aan de orde ...
Economie Nieuws

Economie Nieuws

Dijk rond Marken wordt veiliger en aantrekkelijker

Op en rond de omringdijk van Marken wordt het zwemstrand,...
Verkeer en Vervoer Nieuws

Verkeer en Vervoer Nieuws

Noord/Zuidlijn gaat rijden op 22 juli 2018

Ook diverse bussen en trams krijgen een andere route Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Ams...
Nieuws van de Partij

Nieuws van de Partij

Stadspartij presenteert verkiezingsprogramma 2018-2022

Afgelopen week presenteerde de Stadspartij het VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022. Op onze...
Sociale Zaken Nieuws

Sociale Zaken Nieuws

Purmerendse ouderen gaan eenzaamheid te lijf met microfoons en iPads

Purmerend start met het project BuurtBLIK. Dit project koppelt het...
Welzijn Nieuws

Welzijn Nieuws

Kom zwemmen in Noord-Hollands water

Op dinsdag 1 mei 2018 is de officiële start van het zwemseizoen in Noord-Holland. Op de ruim 150 off...