FietsjesHA
Verkeersveiligheidscampagne: “Op Voeten en Fietsen naar school”

De lente is begonnen. Als de kinderen naar school moeten is het alweer licht en het zonnetje schijnt weer vaker. Een mooi moment om de kinderen met de fiets of wandelend naar school te laten gaan. Want kinderen leren het beste door te doen. En jong geleerd, is oud gedaan. Dus ga lopen of fietsen naar school!
De leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar school gaan, stijgt al jaren. Net als het aantal kinderen dat met de auto naar school wordt gebracht. Het verkeer is geen dag hetzelfde, dus kinderen die zelf fietsen of lopen, leren elke dag iets nieuws. Niet alleen verkeersregels: ze bouwen ook aan hun vaardigheid en ze leren omgaan met onverwachte situaties. Zo worden ze zelfredzaam in het verkeer. En, als ze straks alleen over straat moeten, hebben ze voldoende praktijkervaring met hun papa en mama opgedaan.
Verkeersveiligheidscampagne “Op voeten en fietsen naar school”
Om ouders aan te moedigen hun kinderen met de fiets of te voet naar school te brengen, voeren de Vervoerregio en haar gemeenten komende tijd campagne, samen met de scholen in de regio, VVN en de overige partners. Portefeuillehouder Verkeer van de Vervoerregio Derk Reneman verzorgde ter ere van de start van de campagne samen met Haarlemmermeers raadslid Mieke Booij een Zebrales op de Antoniusschool in Nieuw-Vennep. Reneman: “Ervaring opdoen in het verkeer is ontzettend belangrijk. De meeste ongelukken met kinderen gebeuren in de leeftijd van 10-14 jaar, in de eerste weken na de zomervakantie. Stel je voor dat je je hele basisschoolcarrière met de auto naar school bent gebracht. En dan ga je naar de brugklas. Met een grotere fiets, en een langere route naar school die langs moeilijkere kruisingen komt. Dan is het fijner als je met zelfvertrouwen op weg gaat. Door vanaf jongs af aan te oefenen met onze kinderen in het verkeer, voorkomen we ongelukken op latere leeftijd.”
Het goede voorbeeld
Kinderen leren niet alleen door te doen, maar ook door het gedrag van hun ouders. Al op jonge leeftijd nemen zij het gedrag van hun ouders als voorbeeld over. Dus ook in het verkeer. Uit recent onderzoek van Tabula Rasa* blijkt dat ouders veiligheid en verkeersopvoeding belangrijke onderwerpen vinden. Toch heeft het geen prioriteit. Door het drukke gezinsleven en haast op weg naar school, schiet bewust bezig zijn met verkeer er vaak bij in.
Opvallend is dat ouders vinden dat ze goed bezig zijn en dat verkeersopvoeding ook hun taak is, terwijl blijkt dat de kennis over het verkeer en inzicht in het eigen gedrag niet altijd voldoende aanwezig is. Daarnaast geven ouders soms zelf het verkeerde voorbeeld en hebben ze niet in de gaten welke impact een fout voorbeeld heeft op hun kind. Om kinderen veilige en zelfstandige verkeersdeelnemers te laten worden, wordt tijdens deze en andere campagnes ook aandacht besteed aan de eigen rol en verantwoordelijkheid van ouders. Dit gebeurt onder andere met behulp van de diverse verkeersouders op de scholen.
*Het onderzoek ‘De betrokkenheid van ouders/opvoeders bij verkeersveiligheid verhogen’ is uitgevoerd in opdracht van provincies Utrecht, Brabant, Drenthe, Flevoland, Zeeland, Zuid-Holland, ROV Oost Nederland en Vervoerregio Amsterdam.

foto: StadspartijNieuws Algemeen Bestuur

Nieuws Algemeen Bestuur

Stadspartij blijft de grootste partij in Purmerend

In de eerste plaats bedankt de Stadspartij alle stemmers op de partij en het vertrouwen in de partij...
Onderwijs Nieuws

Onderwijs Nieuws

Geen herverdeling maar wel korting GOAB-middelen in 2018, gemeenten furieus

Staatssecretaris Dekker (VVD) moet zijn voorgenomen bezuinigingen op het budget...
Milieu Nieuws

Milieu Nieuws

Geen bodemverontreiniging door kunstgrasvelden

Na de uitzending van Zembla, waarin eventuele bodemverontreiniging door kunstgrasvelden aan de orde ...
Economie Nieuws

Economie Nieuws

Stadspartij: ‘Purmerend fijne leefstad’

Ook de komende jaren zal Purmerend zich moeten blijven profileren...
Verkeer en Vervoer Nieuws

Verkeer en Vervoer Nieuws

Noord/Zuidlijn gaat rijden op 22 juli 2018

Ook diverse bussen en trams krijgen een andere route Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Ams...
Nieuws van de Partij

Nieuws van de Partij

Stadspartij presenteert verkiezingsprogramma 2018-2022

Afgelopen week presenteerde de Stadspartij het VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022. Op onze...
Sociale Zaken Nieuws

Sociale Zaken Nieuws

Gemeente Purmerend investeert zelf in ruim 100 tijdelijke woningen

Door het ontbreken van voldoende aanbod aan betaalbare woonruimte en...
Welzijn Nieuws

Welzijn Nieuws

Initiatiefvoorstel CDA voor aanleg ‘Helm-route’

Sporten en bewegen is belangrijk. Het zorgt voor ontspanning en vormt een belangrijk onderdeel van e...