VoedselbankIW
Op 8 mei brachten onze fractieleden Patricia Gootjes en Irma Waarhuijs een bezoek aan de voedselbank in Purmerend.

Ze werden hartelijk ontvangen door Anita de Snaijer die antwoord gaf op al hun vragen en een rondleiding gaf door het gebouw.
Op de locatie aan de Van IJsendijkstraat staat een grote loods waar alle ontvangen goederen opgeslagen worden.
Op het moment van dit bezoek was er niet zo’n grote voorraad, de koelruimte was helemaal leeg, er werden wel tijdens het bezoek aardappels en krulselderie aangeleverd.
Leveranciers zijn vooral zorgboerderijen, boeren uit de omgeving maar ook de Plusmarkt.
Grote winkelketens en groothandels zijn niet zo happig om spullen aan te leveren omdat zij hun naam niet zo graag verbonden willen zien aan de voedselbank.
Sponsoren en de Rotary betekenen veel voor deze voorziening, zo kunnen er soms wat extra’s in de pakketten worden gedaan zoals een stukje vlees of kip met kerst en/of andere feestdagen.
En natuurlijk is de subsidie van de gemeente heel belangrijk, de huur van het pand en het onderhoud van de bus en de heftruck moeten immers ook betaald worden.

Iedere week worden 135 basispakketten samengesteld voor 329 personen (zie foto) en deze worden aangevuld met verse producten, brood en vaak ook eieren.
Er komen gezinnen, alleenstaanden en tweepersoons huishoudens langs. Maar ook jongeren zijn cliënt bij de voedselbank en daar schrokken Patricia en Irma toch wel van.

De basispakketten wisselen ook van samenstelling evenals de versproducten.
Er zit echter bijna nooit vlees, fruit en kaas in de pakketten. Helaas wordt dit zelden aangeleverd.
Ook zagen Patricia en Irma in de loods non-food artikelen waar kinderen regelmatig uit mogen kiezen en zijn er zelfs verjaardags-en geboortepakketten voor de kinderen.

De voedselbank kan putten uit een groep trouwe vrijwilligers en vooral op vrijdag (uitgiftedag) is het druk in de loods.
Cliënten van de Prinsenstichting helpen dan ‘s morgens bij het vullen van de pakketten, die nog diezelfde middag worden opgehaald.

De mensen die bij de voedselbank komen zijn geïndiceerd door de gemeente of de sociaal raadslieden en mogen doorgaans 3 jaar lang gebruik maken van deze voorziening.
Er zijn echter mensen die deze hulp langer nodig blijken te hebben maar ook komt het voor dat mensen maar een paar keer komen. Gelukkig zijn er ook mensen die na deze periode zonder de voedselbank kunnen.

Dit bezoek vonden Patricia en Irma zeer nuttig en daarom hebben ze Anita de Snaijer
uitgenodigd om na het reces haar verhaal ook te komen doen in de fractie van De Stadspartij.

foto: Stadspartij 
 
 
Welzijn Nieuws

Welzijn Nieuws

Bezoek raadsleden aan diverse locaties van Leviaan(voorheen RIBW)

Bezoek raadsleden aan diverse locaties van Leviaan(voorheen RIBW) Op een zonnige vrijdagmiddag in ...