repaircafePurmerendlogo
Als een elektrisch apparaat stuk is, gooit 73% van de Nederlanders het weg en vervangt het door een nieuw exemplaar. Een minderheid gaat tot reparatie over. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu en Stichting Repair Café International, uitgevoerd door Panelwizard.
De meeste apparaten blijken echter goed te repareren. 55% van de elektrische apparaten die bij Repair Cafés werden binnengebracht, is in 2017 succesvol gerepareerd, blijkt uit de Reparatiemonitor, het eigen onderzoek van Repair Cafés. ‘Het is dus zeker lonend om kapotte apparaten naar het Repair Café te brengen,’ aldus Martine Postma, directeur van Stichting Repair Café. In de Reparatiemonitor werden gegevens verzameld over meer dan 2300 reparaties.
Weinig reparatiekennis

Minder dan 1 op de 10 Nederlanders bezoekt wel eens een Repair Café met een kapot apparaat. Slechts 1 op de 5 Nederlanders heeft genoeg kennis om een kapot elektrisch apparaat zelf te repareren, toont het onderzoek van Panelwizard aan. ‘Het is dus hoog tijd dat reparatiekennis breder verspreid raakt. Dat kan veel onnodig afval schelen’, aldus Postma.
Ergernis

‘Kapotte apparaten zijn een grote ergernis voor consumenten. Veel consumenten bezoeken geen Repair Café of repareren zelf, maar gooien apparaten gewoon weg. Een onnodige verspilling van grondstoffen,’ stelt Geertje van Hooijdonk, hoofd Programma’s bij Natuur & Milieu. Uit het Panelwizard-onderzoek blijkt dat 84% van de Nederlanders bereid is om meer te betalen voor een apparaat dat minder snel stuk gaat. ‘Producenten moeten dus ook hun verantwoordelijkheid nemen om betere apparaten te maken: Nederlanders geven zelfs aan dat ze daar meer voor willen betalen.’
‘Als apparaten in het Repair Café niet gerepareerd kunnen worden, is het vaak omdat onderdelen niet verkrijgbaar zijn, of omdat een product niet goed uit elkaar kan worden gehaald. Dit moet anders: apparaten moeten beter repareerbaar zijn,’ aldus Postma. 
Vergroen belastingen

Ook voor de overheid is een belangrijke rol weggelegd. Op dit moment zijn veel elektrische apparaten laag geprijsd en is repareren duur. Natuur & Milieu en Stichting Repair Café pleiten ervoor dat de belasting op arbeid omlaag gaat en de belasting op grondstoffen omhoog. Van Hooijdonk: ‘In dat geval worden nieuwe producten iets duurder, maar wordt reparatie goedkoper. Dat maakt het aantrekkelijker om producten te laten repareren dan om weer een nieuw product aan te schaffen.’
Over de onderzoeken

De Reparatiemonitor is een onderzoek van Stichting Repair Café. Vrijwilligers van 12 Repair Cafés hielden een jaar lang digitaal bij wat voor spullen ze binnen kregen en of de reparaties succesvol waren. In het onderzoek werd uitgezocht hoe snel en waardoor producten kapot gaan. Ook werden belemmeringen voor reparatie in kaart gebracht. Doel hiervan was om handvatten te bieden voor het beter repareerbaar maken van producten.
Het onderzoek van Panelwizard is uitgevoerd onder een representatieve groep van 836 Nederlanders van 16 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Klik hier voor de onderzoeksverantwoording.

Afbeelding: logo Repair Café PurmerendUit de oude doos, kliko perikelen 2009

Nieuws Algemeen Bestuur

Nieuws Algemeen Bestuur

Stadspartij verwijst opnieuw naar wensen en bedenkingen en ook naar de kansen PostNL locatie

25 januari heeft de Stadspartij, net als andere fracties een aantal wensen en bedenkingen kenbaar ge...
Onderwijs Nieuws

Onderwijs Nieuws

Geen herverdeling maar wel korting GOAB-middelen in 2018, gemeenten furieus

Staatssecretaris Dekker (VVD) moet zijn voorgenomen bezuinigingen op het budget...
Milieu Nieuws

Milieu Nieuws

Geen bodemverontreiniging door kunstgrasvelden

Na de uitzending van Zembla, waarin eventuele bodemverontreiniging door kunstgrasvelden aan de orde ...
Economie Nieuws

Economie Nieuws

Aantal internationale bezoekers in regio stijgt in 2018 verder

Nederland zal in 2018 ongeveer 18,5 miljoen internationale bezoekers ontvangen,...
Verkeer en Vervoer Nieuws

Verkeer en Vervoer Nieuws

Stadspartij en CDA stellen vragen over deels falend eenrichtingsverkeer Van IJsendijkstraat

Door de laatste herinrichting van de Van IJsendijkstraat waarbij het eenrichtingsverkeer is ingevoer...
Nieuws van de Partij

Nieuws van de Partij

Stadspartij presenteert verkiezingsprogramma 2018-2022

Afgelopen week presenteerde de Stadspartij het VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022. Op onze...
Sociale Zaken Nieuws

Sociale Zaken Nieuws

Zorgaanbieder Virenze overgenomen door Parnassia

In december werd bekend dat Virenze failliet is gegaan. Deze...
Welzijn Nieuws

Welzijn Nieuws

Stand van zaken renovatie Leeghwaterbad

Wethouder Helm heeft de Raad geïnformeerd over de stand van zaken rondom de renovatie van het Leeghw...