truiendag
Gemeenten grijpen de landelijke Warmetruiendag aan om met diverse acties aandacht te vragen voor het klimaat. Organisator het Klimaatverbond hoopt veel wethouders, raadsleden en ambtenaren met hun #lievelingstrui op de foto te krijgen.
Aandacht voor Warmetruiendag groeit
De energiebepsaringsdag – vandaag op 10 februari – is elf jaar geleden bedacht door het Klimaatverbond, het samenwerkingsverband van 150 decentrale overheden voor goed klimaatbeleid. Aanvankelijk deden vooral gemeentehuizen en scholen mee aan de actie, door de kachel op Warmetruiendag een graad lager te zetten. Inmiddels breidt de actie zich uit naar bedrijven en particulieren. Sinds 2013 steunt energiebedrijf Greenchoice Warmetruiendag.
Ruim dertig gemeenten
Voor de elfde Warmetruiendag hebben zich inmiddels ruim dertig gemeenten aangemeld met eigen acties, meldt projectleider Nathalie van Loon, en dat aantal groeit. ‘Gemeenten organiseren acties rond truien, gaan naar scholen toe, zetten zelf de verwarming lager of grijpen de kans aan om iets aan energiebesparing te doen of successen te delen.’
Manifestatie op Koemarkt 10 februari (red.)
130 leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum gaan iets bijzonders doen. Wat, dat willen ze nog niet verklappen.

Iedereen is welkom bij de manifestatie. Wethouder Mario Hegger - verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid - is erbij om het initiatief van de scholieren aan te moedigen.

Warme truien dragen is één van de manieren om energie te besparen. Hoe makkelijk is het om een dikke trui aan te trekken of een sjaal om te doen. Dan kan de thermostaat zo een paar graden lager en dat scheelt 6% op de energierekening. Warmetruiendag is een initiatief van het Klimaatverbond Nederland en Greenchoice.
Ga naar het evenement op Facebook
Trui aan
Warme truien zijn in elk geval aanbevolen bij bezoeken aan diverse gemeentehuizen: op veel plekken gaat de kachel omlaag.  Zoals in Waalre, Oostzaan en Wormerland, waar tegelijkertijd erwtensoep wordt uitgedeeld aan de ambtenaren om warm te blijven.
Scholen

Verder worden er veel acties georganiseerd met en op scholen, laat het Klimaatverbond weten (zie Purmerend, red.). In Den Haag en in Goeree-Overflakkee gaat de wethouder bijvoorbeeld langs op scholen voor een les over duurzaamheid. Den Haag geeft daarbij een lespakket uit, net als vorig jaar. 
Energiebesparing/ draagvlak
Andere gemeenten benutten de actiedag om klimaatmaatregelen onder de aandacht te brengen. Zo organiseert Breda diverse activiteiten rondom energiebesparing. In de week van de Warmetruiendag geeft de gemeente kosteloos advies over energie-en waterbesparing en plaatst gratis radiatorfolie en tochtstrippen. Ook Goeree-Overflakkee deelt een cadeautje uit, met een prijsvraag rond 10 februari. Voor de inzender van het beste besparingsidee heeft de gemeente een duurzame oplader of een dopper.
Inspiratiegids
Projectleider Van Loon is blij met de vele initiatieven en verwijst nog naar de Inspiratiegids voor overheden die nog zoeken naar acties rondom Warmetruiendag. Ook is er de Warmetruiendag businesscase, een rekentool om de impact op klimaat en portemonnee te berekenen van een dagje de kachel in het gemeentehuis omlaag.
#lievelingstrui
Ze nodigt wethouders, raadsleden en ambtenaren van harte uit om mee te doen aan de landelijke fotoactie van de Warmetruiendag: iedereen mag in zijn favoriete wintertrui op de foto, in de zoektocht van de organisatie naar de lievelingstrui van Nederland. ‘Als bestuurders en ambtenaren hun foto delen via social media met #lievelingstrui en #warmetruiendag, dan pikken wij het op.’ 

Uit de oude doos, kliko perikelen 2009

Nieuws Algemeen Bestuur

Nieuws Algemeen Bestuur

Raad van State: Paal en perk aan ‘volksdemocratie’

Initiatieven om de burgerbetrokkenheid te vergroten zijn zeker op lokaal niveau nodig en wenselijk a...
Onderwijs Nieuws

Onderwijs Nieuws

Motie over gelden gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB)

Als je in de gemeenteraad een motie indient namens je...
Milieu Nieuws

Milieu Nieuws

Jacht op gevaarlijke en pittige plantjes geopend!

Net als op andere plekken in Nederland komen planten als de reuzenberenklauw en de Japanse duizendkn...
Economie Nieuws

Economie Nieuws

Mario Hegger: “Iedereen moet Plan Stadspromotie en Citymarketing dragen….”

Daarbij is de geschiedenis van Purmerend van groot belang. Dat...
Verkeer en Vervoer Nieuws

Verkeer en Vervoer Nieuws

Tijdelijke brug voor veilige voetgangersoversteek over N235 bij Ilpendam

De provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam laten samen met de gemeenten Waterland, Purm...
Nieuws van de Partij

Nieuws van de Partij

Stadspartijlid Raoul Soest geïnterviewd door Petra de Boer

Ik ontmoet Raoul in zijn woning in de wijk Overwhere. Raoul...
Sociale Zaken Nieuws

Sociale Zaken Nieuws

Minder mantelzorgers vragen ondersteuning

Het aantal mensen dat mantelzorg krijgt, is fors toegenomen. Mantelzorgers...
Welzijn Nieuws

Welzijn Nieuws

Hans Wessels in gesprek met Ed Vredeling

Ik ben onderweg naar de gepensioneerde Ed Vredeling. En als het goed is dan tref ik hem bij één van ...