HomeNieuwsSociale ZakenHet Alzheimer Café Purmerend wint het lokaal Compliment 2022

Het Alzheimer Café Purmerend wint het lokaal Compliment 2022

Waarderingsprijs voor vrijwilligersorganisatie

Uitreiking Lokaal Compliment
Foto persbericht Gemeente Purmerend


Op woensdag 21 december kregen de vrijwilligers van Het Alzheimer Café Purmerend het Lokaal Compliment uitgereikt uit handen van wethouder Harry Rotgans. Dit gebeurde bij de locatie van het Alzheimer Café zelf. Deze jaarlijks terugkerende prijs van € 1.000,- wordt door de gemeente uitgereikt aan een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de samenleving in Purmerend en Beemster. Ook de tweede prijs van € 500, die ter beschikking was gesteld door Rabobank, werd deze middag uitgereikt aan Buurtvereniging Noordbeemster. In totaal krijgen 10 voorgedragen organisaties een geldprijs voor hun werk voor de Purmerendse samenleving.

Het Alzheimer Café is er voor iedereen die te maken heeft met dementie en wordt iedere 2e woensdag van de maand georganiseerd in Purmerend. Het is een fijne ontmoetingsplek met gezelligheid, tips en informatieve lezingen over (omgaan met) dementie. Het doel is om mensen met dementie en hun omgeving een fijne plek te bieden waar ze ervaringen kunnen delen, terecht kunnen met vragen bij deskundigen en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dit alles omdat de organisatie het belangrijk vindt dat dementie bespreekbaar wordt en blijft. Een heel mooi initiatief, dat zonder de vrijwilligers niet mogelijk was.

Tweede prijs voor Buurtvereniging Noordbeemster
De tweede prijs van € 500,- die door het Coöperatiefonds van Rabobank Waterland en Omstreken werd aangeboden, is voor Buurtvereniging Noordbeemster. Deze actieve buurtvereniging organiseert jaarlijks meerdere activiteiten in Noordbeemster. Jong en oud is welkom bij seizoensthema-activiteiten en (oud-Hollandse) spellen en zorgt voor verbinding met de bewoners. Tijdens de COVID-19-pandemie besefte de vereniging hoe belangrijk het was om men een extra steuntje in de rug te geven, waarna zij een Lief en Leed-actie hebben opgericht. De kleine gebaren waren flink van waarde voor hun circa 120 leden.

Vrijwilligers maken het verschil
Vrijwilligers maken het verschil voor Beemster en Purmerend én haar inwoners. Met het Lokaal Compliment spreekt de gemeente haar waardering uit richting alle vrijwilligers die zich tomeloos inzetten voor de mensen in de stad en dorpen. ‘Samen krijg je veel meer gedaan dan alleen, vandaar ook het thema ‘Met elkaar’. Sommige mensen vinden het misschien nog lastig om hulp of steun bij anderen te zoeken. Juist daarom is het zo belangrijk dat deze vrijwilligersorganisaties en -initiatieven er zijn’, zegt wethouder Rotgans. Maria Deen (winnares Lokaal Compliment 2021): ‘Hoe mooi is het als men iets voor elkaar over heeft. Dat geeft energie en maakt iedereen blij. Er is altijd behoefte aan meer vrijwilligers.’ Rob de Neve (Rabobank) vult aan: ‘Vrijwilligersorganisaties zijn belangrijk en voor sommige mensen van grote waarde, dat wordt nog wel eens onderschat. Daarom vinden wij het belangrijk om deze organisaties en initiatieven ieder jaar opnieuw uit te lichten en een podium te geven. Dat verdienen ze.’

Aanmoedigingsprijs
Er zijn 49 organisaties voorgedragen voor een compliment. Uit alle inzendingen heeft de jury tien organisaties genomineerd. De jury bestond dit jaar uit Harry Rotgans (wethouder Welzijn), Rob de Neve (Rabobank Waterland en Omstreken) en Maria Deen (winnares Lokaal Compliment 2021). De jury bezocht op 21 december Het Alzheimer Café Purmerend en Buurtvereniging Noordbeemster om hen persoonlijk te feliciteren. De overige acht organisaties ontvangen een aanmoedigingsprijs met een geldwaarde van € 250,- van de gemeente, samen met de felicitaties en een klein presentje. Deze zeven organisaties zijn: Buurtbus Beemster, Cultureel Centrum Onder de Linden, De Fotomeute, Historisch Genootschap Beemster, NKT Theaterschool, Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk, Stichting Orgelkring Waterland en Zondagmiddag podium ZOMIPO.

De uitreiking was 21 december om 20.30 uur te zien op RTV Purmerend (Ziggo 34, KPN 1390, Delta 12) en via de Facebookpagina van RTV Purmerend.

Sociale Zaken artikelen