Markentoerist
Op tropisch warme weekenddagen trekt Zandvoort bijna 100.000 bezoekers. 16.000 daarvan zijn in Amsterdam overnachtende toeristen, die een dagje Zandvoort doen.
Ook Rotterdam, Utrecht, Haarlem en Zaandam trekken Amsterdamse toeristen. De Keukenhof is vooral in het voorjaar populair. En in de zomer gaan buitenlandse bezoekers aan Amsterdam ook graag een dagje naar Volendam. Behalve Italianen, die gaan vaker naar Marken.
De provincie Noord-Holland heeft, samen met de gemeenten Amsterdam en Zandvoort, onderzoek laten doen naar de bezoekersstromen in en tussen Amsterdam, Zandvoort en de rest van de metropoolregio. Op basis hiervan wordt bijvoorbeeld bepaald waar hotels moeten worden gebouwd, wegen verbreed of attracties toegestaan.
Gedeputeerde Toerisme & Recreatie van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: “Meten is weten. En beleid maken begint met zeker weten waar je het over hebt.”
Wethouder Gerard Kuipers van Zandvoort: “Jaarlijks verwelkomen wij meer dan  5 miljoen bezoekers. Dit innovatieve onderzoek geeft ons een prachtig inzicht in de bezoekersstroom uit Amsterdam naar ‘Amsterdam Beach’ en geeft handvatten om in te spelen op de wensen van de (internationale) bezoekers.”
Bezoekersstromen Amsterdam en Zandvoort
80% van alle bezoekers aan Zandvoort komt uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De meeste buitenlandse bezoekers aan Amsterdam en Zandvoort komen uit Duitsland, Engeland en Amerika. Ongeveer de helft van alle buitenlandse bezoekers aan Zandvoort is Duits. Bezoekers uit het Verre Oosten overnachten bijna net zo vaak in Amsterdam-Zuid als in Amsterdam-Centrum. Noord-Europeanen overnachten vaker dan andere buitenlandse bezoekers in Westpoort.  Dit zijn enkele resultaten uit het rapport ‘Bezoekersstromen Amsterdam en Zandvoort’.
Big data
Het onderzoek is uitgevoerd door Decisio in samenwerking met Mezuro door gebruik te maken van zogenaamde big data. Met z’n allen creëren we steeds meer en steeds sneller gegevens (data). Dit toenemende volume aan gegevens van verschillende databronnen en nieuwe verwerkingsmethoden om deze anonieme data te verzamelen en te analyseren, maken nieuwe manieren van onderzoek mogelijk. Voor dit onderzoek hebben Decisio en Mezuro anonieme mobiele telefoonsignalen vertaald naar verplaatsingen van groepen personen. De aangeleverde gegevens zijn niet te herleiden tot individuele personen.
Uit vergelijking met cijfers van bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt het mobiele-data-onderzoek een betrouwbare methode. Bovendien zijn mobiele data altijd beschikbaar, waardoor onderzoek sneller en op ieder moment kan worden uitgevoerd. Het volledige rapport “Bezoekersstromen Amsterdam en Zandvoort” staat hieronder als download.
Rapport “Bezoekersstromen Amsterdam en Zandvoort” (pdf, 3,26 mb)
Infographics van de bezoekersstromen (pdf, 33,8 mb)

Uit de oude doos, kliko perikelen 2009

Nieuws Algemeen Bestuur

Nieuws Algemeen Bestuur

Aanpak woonoverlast wettelijk geregeld

Op 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Burgemeesters hebben nu de wetteli...
Onderwijs Nieuws

Onderwijs Nieuws

Geen herverdeling maar wel korting GOAB-middelen in 2018, gemeenten furieus

Staatssecretaris Dekker (VVD) moet zijn voorgenomen bezuinigingen op het budget...
Milieu Nieuws

Milieu Nieuws

Afvalpas landelijk onder de loep na uitspraak

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft woensdag gemeente Arnhem gesommeerd te stoppen met de verw...
Economie Nieuws

Economie Nieuws

Bezoekersstromen metropoolregio Amsterdam

Op tropisch warme weekenddagen trekt Zandvoort bijna 100.000 bezoekers. 16.000...
Verkeer en Vervoer Nieuws

Verkeer en Vervoer Nieuws

Wheermolenbrug dicht vanaf maandag 7 augustus

Maandag 7 augustus start de gemeente met de laatste fase van het groot onderhoud aan de Wheermolenbr...
Nieuws van de Partij

Nieuws van de Partij

Wie is Mario Hegger

Onlangs werd bekend dat Mario Hegger de lijststrekker is van...
Sociale Zaken Nieuws

Sociale Zaken Nieuws

Campagne om problemen rond schuldenindustrie te beëindigen

Er moet een einde komen aan de problemen rondom de...
Welzijn Nieuws

Welzijn Nieuws

Noord-Hollander positief over zomervakantie in eigen provincie

Uit een onderzoek onder ruim 1.400 inwoners van de provincie, blijkt dat voor een op de vier inwoner...