Clementina
Projectontwikkelaar Attica van eigenaar Frits Dix (genomineerd voor de PRO Ondernemersprijs 2015) vormt het nu om tot een luxe trouw- en vergaderlocatie, met uitstraling voor heel Nederland. Architect is Jan Rietvink uit Oosthuizen. “Dit is een gigantisch herstelproject,” vertelt projectmanager Pieter Dooper, die verwacht dat het pand 1 mei 2016 wordt opgeleverd.

Villa Clementine gaat dienstdoen als exclusieve locatie voor trouwerijen, vergaderingen, evenementen, feesten, enzovoort. De unieke locatie moet aantrekkingskracht krijgen voor heel Nederland. Dooper: “De eerste klanten hebben al geboekt. Men kan de hele villa huren, maar ook een deel ervan, bijvoorbeeld de grote zaal. Alles is mogelijk, maar wel in het hogere segment, want het moet wel exclusief blijven.” De aankoop van de villa met Doelestallen heeft samen een miljoen euro gekost en de restauratie en renovatie komt volgens Dooper op een nog veel hoger bedrag. Projectontwikkelaar Attica heeft onderzoek laten doen naar de haalbaarheid en de positionering van het nieuwe bedrijf. “Desondanks is dit geen project met veel rendement. Maar eigenaar Frits Dix wil hier graag iets nieuws en moois voor Purmerend neerzetten, het gaat hem niet om veel geld verdienen.”

Dakpannen
De steigers verhullen nog de grandeur van het statige pand. Binnen is de renovatie en restauratie in volle gang. De eisen hiervoor zijn streng, want de villa is een rijksmonument. Het in het totaalproject meegenomen pand van de Doelestallen is een gemeentelijk monument. De gemeente Purmerend heeft de stallen casco opgeleverd, na renovatie voor een bedrag van € 600.000,-. Projectontwikkelaar Attica gaat hier een bar-restaurant realiseren, waar Elmer van der Zee (van Kozee op de Koemarkt) de uitbater gaat worden. De oude balken blijven zichtbaar en ook de originele paardendrinkbakken blijven gehandhaafd. De houten deuren gaan open en krijgen stalen profielen met glas erin. Projectleider Pieter Dooper is enthousiast over het totale renovatieproject. Lopend over het bouwterrein wijst hij op de 5000 dakpannen voor de villa, die al klaar liggen. “Ze zijn speciaal voor ons gebakken in precies dezelfde stijl als vroeger,” vertelt hij. Het dak van de villa krijgt isolatie en wordt voorzien van deze dakpannen. De nieuwe ingang van de villa komt aan de zijde van parkeergarage ’t Lammetje. Daar komt ook een lift.

Houten veranda
De vroegere Doeletuin wordt in oude luister hersteld. Aan de achterzijde van de villa is de grootste ingreep toegepast. Er komt een nieuwe dakgevel met groot terras, uitkijkend op de Koemarkt. Tussen de achterzijde van de villa en de Doelestallen komen de keuken van Villa Clementine en de vriescellen voor beide horeca. Pieter Dooper vertelt verder: “Je komt hier bij de renovatie van alles tegen. Er is asbest onder de vloer gevonden, een septic tank, houtrot, enzovoort. Alles moest gesaneerd en het hout gerestaureerd worden.” De vroegere veranda aan de zijkant van de villa (richting Wok restaurant) keert terug. “We bouwen een houten veranda op betonfundering, met een balkon,” vertelt Dooper. Een van de oudste bomen van Purmerend, die aan deze zijkant staat, blijft daar gehandhaafd en zal een onderdeel vormen van de 500 m2 grote tuin. Bij de voormalige entree aan de voorzijde van het pand wordt alles volledig gerestaureerd. De originele pui en het plafond in de hal blijven intact. Aan de rechterzijde zien we de grote zaal, met deuren die naar de nieuwe serre leiden. De vloerbalken komen uit de Doelestallen. Ook de oude vloer komt terug. Links van de hal komen we in de oude Heerenkamer. De lambrisering in het pand wordt hersteld of nagemaakt.

Nieuwe functie
De originele trap uit 1880 blijft bestaan. De uit meerdere ruimtes bestaande etage is vol verrassingen voor de bouwers. “Oude ornamenten die tevoorschijn komen gaan we handhaven en in het plan gebruiken. Zo hebben we ook de oude houten kasten tevoorschijn gehaald en opgeknapt,” aldus de projectmanager. Er komen twee schuifdeuren, zodat de ruimtes flexibel ingedeeld kunnen worden. In een van de ruimtes komt een inbouwbar, die naar wens al dan niet gebruikt kan worden.
De achtergevel heeft de grootste ingreep ondergaan. Daar zie je nog de trap die vroeger naar de zolder leidde, waar de slaapkamers van het personeel lagen. De zolder krijgt nu een nieuwe functie, want het kantoor van projectontwikkelaar Attica wordt er gehuisvest. Het blijft één open ruimte, waar men de oorspronkelijke balken kan blijven zien. Er komt een grote kap voor veel licht en een terras van 25 m2, met uitzicht over de Koemarkt. Kortom, Villa Clementine wordt in oude luister hersteld.


Uit de oude doos, kliko perikelen 2009

Nieuws Algemeen Bestuur

Nieuws Algemeen Bestuur

Besluiten gemeenteraad over Kaderbrief 2018-2021

Jaarstukken (rekening) 2016  Met algemene stemmen heeft de raad de jaarstukken 2016 vast...
Onderwijs Nieuws

Onderwijs Nieuws

Geen herverdeling maar wel korting GOAB-middelen in 2018, gemeenten furieus

Staatssecretaris Dekker (VVD) moet zijn voorgenomen bezuinigingen op het budget...
Milieu Nieuws

Milieu Nieuws

Plastic in Purmerend gaat niet de verbrandingsoven in

De NOS bracht kortgeleden het bericht dat afvalverwerkingsbedrijven grijze vuilniszakken met door in...
Economie Nieuws

Economie Nieuws

Bezoekersstromen metropoolregio Amsterdam

Op tropisch warme weekenddagen trekt Zandvoort bijna 100.000 bezoekers. 16.000...
Verkeer en Vervoer Nieuws

Verkeer en Vervoer Nieuws

Ernstige verkeershinder door afsluiting Hoornselaan

Vanaf maandag 26 juni is het voor veel Purmerenders omrijden geblazen. De Hoornselaan gaat dan tot 1...
Nieuws van de Partij

Nieuws van de Partij

Wie is Mario Hegger

Onlangs werd bekend dat Mario Hegger de lijststrekker is van...
Sociale Zaken Nieuws

Sociale Zaken Nieuws

RvS: Tegenprestatie hoeft niet vrijwillig

Gemeenten kunnen uitkeringsgerechtigden verplichten een bepaalde tegenprestatie te doen voor...
Welzijn Nieuws

Welzijn Nieuws

Wijktoernooi KV Purmer en VIP in Purmer Noord

Op zondagmiddag 2 juli was er op het sportcomplex van korfbalvereniging KV Purmer een wijktoernooi v...