HomeNieuwsSociale ZakenOranje verlichte wereldbol en fototentoonstelling in Week tegen Geweld en kindermishandeling

Oranje verlichte wereldbol en fototentoonstelling in Week tegen Geweld en kindermishandeling

Bezoek de fototentoonstelling -25 november  t/m 10 december-  in het Dijklander Ziekenhuis


45% van de totale Nederlandse bevolking tussen de 18 en 70 jaar, is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Bij huiselijk geweld is er in 58% sprake van een gezinssituatie met kinderen tot 18 jaar. Jaarlijks zijn meer dan 100.000 kinderen getuige van huiselijk geweld.* Een groot maatschappelijk probleem, waar helaas nog steeds een taboe op rust.

Wethouder Rotgans (Gezondheidszorg): ‘Huiselijk geweld is één van de meest ingrijpende vormen van geweld. Voor kinderen en volwassenen die dit meemaken is dit vaak een traumatische ervaring.’ De komende periode schenken de gemeente Purmerend en het Dijklander Ziekenhuis extra aandacht aan dit onderwerp.

Wereldbol oranje verlicht

Vanaf vandaag 25 november (Orange the World dag) tot en met 10 december (Internationale Mensenrechtendag) zijn de 16 dagen tegen geweld. In deze periode lichten we de grote wereldbol op de Laan der Continenten tussen zonsondergang en zonsopgang oranje op. Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In meer dan 100 landen worden in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.

Fototentoonstelling Dijklander ziekenhuis

Het Dijklander Ziekenhuis heeft een belangrijke rol in de aanpak en signalering van huiselijk geweld en kindermishandeling, maar kan dat niet alleen. Iedereen kan iets betekenen voor een buurvrouw, vriend, collega of leerling die ermee te maken heeft. Om aandacht hiervoor te vragen, is in het Dijklander Ziekenhuis de fototentoonstelling ‘WIJ…. doorbreken de cirkel van geweld’ te bezoeken. Deze indrukwekkende expositie met portretten en ervaringsverhalen is van 16 november tot 16 februari 2023 te zien in  het ziekenhuis Hoorn en in Purmerend. In Hoorn begint de expositie bij de polikliniek dermatologie op de begane grond. In Purmerend begint de expositie in de centrale hal achter de piano. De tentoonstelling is vrij te bezoeken, voor patiënten maar ook voor bezoekers en inwoners. De expositie reist door heel Nederland en is een initiatief van de Stichting Open Mind samen met het overheidsprogramma Geweld hoort nergens thuis.

Oprechte aandacht en een luisterend oor

Het is belangrijk om oprechte aandacht voor elkaar te hebben. En bij vermoedens een luisterend oor te bieden. Heb je vermoedens van huiselijk geweld? Maak je je zorgen over mishandeling of huiselijk geweld bij jezelf of bij anderen? Ga dan voor praktische tips en hulproutes naar www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

*Bron: www.opendevoordeur.nl/index.php/wat-is-huiselijk-geweld/feiten-en-cijfers-huiselijk-geweld

 

Sociale Zaken artikelen